Városlista
2024. augusztus 6, kedd - Berta

Hírek

2014. Március 19. 09:06, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Két évre bezár a győri Apátúr-ház, költöznek a helytörténeti kiállítások

Két évre bezár a győri Apátúr-ház, költöznek a helytörténeti kiállítások

A felújítási, bővítési munkálatok miatt ma nyit ki utoljára, majd csaknem két évig zárva tart a győri Apátúr-ház.

Grászli Bernadett, az egykori megyei múzeumot is magában foglaló Rómer Flóris Városi Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója azt közölte az MTI-vel, hogy a keddi Rómer Flóris-emléküléssel búcsúztak el egy időre az épülettől, amelyet a Múzeumok éjszakáján már üres állapotában tekinthet meg a nagyközönség, építészek és kutatók vezetésével.
Nem marad azonban helytörténeti kiállítás nélkül a város - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Magyar Ispitában és az Esterházy-palota aulájában folyamatosan lesznek Győr múltját bemutató tárlatok. Ezek közül kiemelte a Győri Ágyúgyár, a szóda, a Győri Automobilklub vagy a 300 éve a városban kivégzett Géczy Julianna, ismertebb nevén a lőcsei fehér asszony történetét bemutató tárlatokat.
Az igazgató elmondta, hogy hamarosan megkezdik az itt őrzött tárgyak csomagolását, elszállítását, valamint a korábban többször átalakított, nemegyszer a szükséges dokumentációs munka nélkül felújított, legutóbb 1983-ban renovált épület falainak kutatását.
Hangsúlyozta, hogy amit lehet, azt eredeti állapotába állítják vissza. Példaként említette, hogy a ház ma díszteremként szolgáló egykori ebédlőjében korhű állapotok maradtak meg, ugyanakkor mostanra már semmi sem látható az apáti lakosztály freskóciklusaiból.
Szólt arról is, hogy a 2016 tavaszán ismét megnyíló múzeum új állandó kiállítása a Városmozaik - Győr az itt élők szemével mottó köré szerveződik; az országos jelentőségű múzeumi anyag birtokában az életmódtörténeten keresztül kívánják bemutatni a terület múltját.
Múlt csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be Fekete Dávid alpolgármester (Fidesz-KDNP), hogy mintegy két és fél milliárd forintos program keretében újul meg az Apátúr-ház.
Közlése szerint a komplex rehabilitáció eredményeként az állandó kiállítás területe jelentősen, az időszaki tárlatoké több mint kétszeresére növekszik, például azáltal, hogy üvegtetővel lefedik a több mint félezer négyzetméteres belső udvart. Emellett harminc év után megújul az itt bemutatott állandó kiállítás is. Az alpolgármester emlékeztetett rá: az egykor a pannonhalmi főapát győri rezidenciájaként szolgáló épület történelmi és kulturális szempontból is meghatározó szerepet játszik a belvárosban, amelyet 2006 óta folyamatosan, számos lépésben újított meg a városvezetés.
Domanyik Eszter, a városháza marketing, turizmus és kommunikációs osztályának vezetője a múlt heti eseményen hangsúlyozta: az önkormányzat mindig is kiemelt jelentőséget tulajdonított a múzeumnak, amely egyszerre alkalmas arra, hogy bemutassa Győrt az ide látogatóknak, és hogy erősítse a helyiek lokálpatriotizmusát.

Címkék: Apatúr-ház, győr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 06. 09:12, kedd | Helyi

„Te életet mentesz, mi élményt adunk!”

Ezzel a felhívással véradásra buzdít a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezete. Véradásoddal az életmentés mellett, akár nyerhetsz is!

2024. Augusztus 06. 07:13, kedd | Helyi

Tűzifa rezsicsökkentés után: ennyibe kerül most egy köbméter

Nincs már hatósági áras tűzifa, mégsem drágább köbmétere, mint amikor rezsicsökkentettként ezrek álltak sorba érte.

2024. Augusztus 05. 09:10, hétfő | Helyi

ETO FC: Három gólos debreceni győzelem az első hazai NB I-es fordulóban

Kilenc év után újra NB I-es mérkőzésnek adott otthont az ETO Stadion, ahol a győri csapat a Debrecen gárdáját fogadta. A félidő 0-0-ás döntetlent hozott, a végén a Debrecen örülhetett: három góllal nyerte a mérkőzést.

2024. Augusztus 05. 08:11, hétfő | Helyi

Nagy volt a nyomás, jövőre távozik a nagycenki iskolaigazgató

A nagycenki iskolában több mint 300 szülő petíciót írt alá annak érdekében, hogy ne nevezzék ki újabb öt évre az iskolaigazgatót – mégis kinevezték.