Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Július 29. 11:20, péntek | Helyi

Két új kerékpárút építését tervezik Győrben, de indul a bringavonat is

Két új kerékpárút építését tervezik Győrben, de indul a bringavonat is

Két új kerékpárút megépítését is tervezi Győr városa. Ha a megyeszékhely önkormányzata sikeresen pályázik európai uniós forrásokra, megvalósulhat a Győrt, Gönyűvel összekötő közel négy és fél kilométeres szakasz.

Valamint egy másik, Abdáig húzódó több mint három kilométeres nyomvonal. Az önkormányzat tavaly fogadta el hosszú távú, kerékpáros koncepcióját, amelyen azt is megfogalmazták, hogy a városon belüli kerékpáros közlekedésen is javítani szeretnének.

A reggeli mellé ingyen szerviz is jár a kerékpárosoknak Győrben. A „bringázz a munkába" akció az egyik legsikeresebb kerékpáros programja a városnak. Sokszor azok is biciklire pattannak, akik egyébként csak nagyon ritkán.

Szalainé Hadarics Éva: „Győr a biciklisek városa. Itt régebben, amikor a gyárak működtek a biciklis több volt, mint az autós. Hát, sajnos ez most megfordult, de remélem, hogy az ilyen kezdeményezésekre ismét biciklivel fognak munkába járni az emberek."

Indul a bringavonat is. Európai szinten is első alkalommal. A programot az önkormányzattal közösen valósítják meg a magyar kerékpárosklub győri tagjai. Gyakorlott bringásként azt mondják, a 12-14 éves korosztályt szeretnék ösztönözni, hogy kerékpárral is tudjanak biztonsággal közlekedni.

A megkérdezettek többsége azt mondja, több helyen kellene javítani az utak minőségén, de általában a hálózat kiépítettségével nincs probléma, bár akad persze olyan is, aki inkább a gyaloglást választja.

Az önkormányzat 2010-ben fogadta el a város kerékpáros-koncepcióját. A már meglévő utak közötti hiányzó részek pótlása és újabb nyomvonalak építése is szerepel a tervben. Nemcsak kerékpártárolókat építettek, de szolgálati kerékpár programra is pályázott a hivatal. Sikerrel. 20 járgányt vásároltak, hogy a hivatal dolgozói környezetbarát módon intézhessék ügyeiket - tájékoztatott a győri önkormányzat Városfejlesztési Osztályának munkatársa, Szakonyi Petra.

Becslések szerint Győrben a közlekedők öt százaléka kerékpárral jár. Ez jobb, mint az országos átlag, ami körülbelül három, négy százalék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.