Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. Február 03. 06:10, hétfő | Külföld

Két új kulturális fővárosa lett az Európai Uniónak

Két új kulturális fővárosa lett az Európai Uniónak

A horvátországi Fiume (Rijeka) és a nyugat-írországi Galway tölti be az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) tisztséget februártól egy éven át.

Fiuméban a nyitónapon 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen kezdődött meg a programsorozat, amelynek első eseményein az eső ellenére több ezren vettek részt, köztük számos turista.

A hivatalos megnyitó szombat délután volt a fiumei Horvát Nemzeti Színházban (HNK), ahol az Európai Bizottság alelnöke, a horvát Dubravka Suica átnyújtotta Fiuménak az EKF-plakettet.

A megnyitó központi programja a kikötőben zajlott. Az Opera Industriale című produkcióban 120 előadóművész vett részt: táncosok, énekesek és zenészek. Az előadás hangok, zenék és zajok együttese volt, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísértek, és amelyhez – mint a szervezők írták – „Fiuméra és Európára jellemző erős szimbólumokat” használtak fel.

A projektet a fiumei underground kultúra képviselői kezdeményezték

A szervezők szerint a projektet a fiumei underground kultúra képviselői kezdeményezték. Mint fogalmaztak, az est fénypontja horvát, egyben európai volt, megmutatta, hogy a város az maradt, ami. A program ízelítőt adott abból az energiából, amely a városban uralkodik, a munkásosztálytól kezdve a punkon, a technón és a metálon keresztül a zajokig – mindabból, ami a városban valamilyen módon kellemetlen, de mégis Fiumét alkotja.

A látogatók a kikötőváros közelmúltbeli legjelentősebb történelmi eseményeit is megismerhették egy 200 méter hosszú idősétányon keresztül, amely a főutcán (Korzo) haladt végig.

Vojko Obersnel, Fiume polgármestere szerint az egy éven át tartó EKF-programsorozat elmeséli Fiume, a sokféleség kikötője történetét – ez egyben a rendezvény mottója is.

Fiuméban 2020-ban mintegy 300 kulturális programot, ezen belül 600 eseményt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint félszáz európai és más országból. A programok fő témái Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció.

Az év egyik legjobban várt eseménye a Grand Finale nemzetközi karnevál lesz

A nyitóünnepséget követően az év egyik legjobban várt eseménye a Grand Finale nemzetközi karnevál lesz, amelyet február utolsó vasárnapján rendeznek meg.

Rijeka 120 ezer lakosával a harmadik legnagyobb város Horvátországban Zágráb és Split után. A Kvarner-öböl partján elterülő kikötővárosnak valamikor virágzó ipara volt, virágzó hajógyártással. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ipari légkör uralkodik a városban, utcái megőrizték a tengeri városok hangulatát, Fiume fontos idegenforgalmi és kulturális központtá nőtte ki magát.

Gazdag történelmi nevezetességei viharos múltjáról tanúskodnak. Része volt az Osztrák-Magyar Monarchiának, két évtizedig olasz, majd a második világháborúban náci megszállás alatt állt. A jugoszláv időkben jelentős iparvárossá, fontos kikötővé vált, ahova a titói állam legkülönbözőbb pontjairól érkeztek bevándorlók. A várost ma is meghatározza iparvárosi és migrációs jellege, baloldali és jugoszláv identitásával eltér Horvátország más városaitól.

Galway városában a kelta naptárhoz igazodva egy héten át tartanak a nyitóünnepségek

Az Írország nyugati partvidékén fekvő Galway városában a kelta naptárhoz igazodva egy héten át, február 7-ig tartanak a nyitóünnepségek szemfényvesztőkkel, táncosokkal és örömtüzekkel Let the Magic In mottó alatt, az elnyújtott nyitóidőszakot csaknem 2000 program követi a nyelv, a táj és a migráció témakörében. Az egykori csendes halászfalu mára 80 ezer lakosú, főleg a diákok körében népszerű nagyvárossá fejlődött. Galway a hagyományos ír zene fellegvára, és híres gazdag kulturális életéről.

Az EKF-program keretében egyebek közt színre viszik az ősi Gilgames-eposzt, a Borderline installációval emlékeztetnek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésére, március 17-én pedig az ír nemzeti ünnepen, Szent Patrik napján zöld színben világítják ki a Connemara-hegyeket. Emellett – mint a dpa német hírügynökség írja – humoros rendezvényekkel figuráznak ki olyan tipikus helyi jelenségeket, mint az állandóan esős idő vagy a gyapjútermelést szolgáló birkatartás.

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez