Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. November 18. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Kételyek a török dohányzási tilalommal szemben

Kételyek a török dohányzási tilalommal szemben

Elégedetlenek a török állampolgárok és szórakozóhely tulajdonosok a tavaly nyáron hatályba lépett dohányzási törvénnyel, amely tiltja a dohányzást a zárt közösségi helyeken. A lakosság többsége szerint a dohányosok joga, hogy eld

Tilos a dohányzás!

2009 júliusában lépett hatályba Törökországban az a jogszabály, amely nem engedélyezi dohánytermékek értékesítését oktatási és egészségügyi célú ingatlanok területén, és amely tiltja a dohányzás a zárt köztereken és közösségi helyeken, beleértve a kávé- és teaházakat, klubokat és bárokat is. Az Ipsos KMG által készített friss felmérés azonban azt mutatja, az állampolgárok és az érintett vállalkozók sem elégedettek az intézkedéssel.

A 18 év feletti török lakosságra reprezentatív kutatás eredményei szerint tízből heten úgy látják, joguk van a közterületeken történő dohányzáshoz, ha a passzív dohányzás veszélye nem áll fenn. A megkérdezett dohányosok 79 százaléka szerint engedélyezni kellene a közterületeken történő rágyújtást, amellyel a válaszadó nem dohányzók 64 százaléka is egyetértett. Az összes megkérdezett 78 százaléka gondolja úgy, hogy lehetőséget kell adni a dohányosoknak, hogy eldöntsék, rá akarnak-e gyújtani a kijelölt dohányzóhelyen, vagy inkább a szórakozóhelyek nem dohányzó részlegét választják. A nem dohányzók 74, a dohányzók 89 százaléka ért egyet ezzel az állítással.

A felmérés másik felében Isztambul, Ankara, Ízmir, Bursa és Adana városok szórakozóhelyein mérték fel a tiltás hatását a kutatók. Statisztikai adatok szerint Törökország teljes dohányfogyasztásának 60, míg az ország dohánynemű-árusításának 30 százaléka ezekben a városokban történik.

A régió üzleteire vonatkozóan reprezentatív felmérés szerint a vállalkozók 75 százaléka számolt be a tiltás hatályba lépése óta jelentkező bevételcsökkenésről. Ennek hatására a vállalkozók 83 százaléka kiadáscsökkentő lépésekbe kezdett, 62 százalékuk pedig egyes alkalmazottaitól is kénytelen volt megválni. A dohányzás engedélyezésére vonatkozóan a szórakozóhelyek tulajdonosainak 91 százaléka inkább azt támogatná, hogy a vendégek eldönthessék, akarnak-e a kijelölt dohányzó helyen ülni vagy inkább a nem dohányzó oldalt választják. A vállalkozók 76 százaléka szerint rendelkezésükre állna elegendő hely ahhoz, hogy ezt a fajta elkülönítést megoldják, ha a törvény lehetőséget adna rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.