Városlista
2021. július 28, szerda - Szabolcs

Hírek

2021. Május 27. 08:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kétharmadával több a külföldi hallgató a magyar egyetemeken

Kétharmadával több a külföldi hallgató a magyar egyetemeken

Az országhatáron túlról nézve is egyre vonzóbbak a hazai felsőoktatási intézmények - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán, hozzátéve:

a Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia kiemelt célként kezeli a magyar egyetemek nemzetközi szerepének, kapcsolatainak megerősítését. A külföldi hallgatók száma a 2013-as 23 ezerhez képest már a tavaly zárult tanévben megközelítette a 2023-ra előirányzott 40 ezret.

Schanda Tamás a minisztérium közleménye szerint hangsúlyozta, a kormány a magyar fiatalok érdekében fejleszti, versenyképesebbé teszi a hazai felsőoktatást, korszerűsíti a képzéseket. Kiemelt cél, hogy a magyar egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és innovációban, intézményközi, vállalati és nemzetközi kapcsolataikat szorosabbra fűzzék, bővítsék - mondta az államtitkár.

A 2014-ben Palkovics László vezetésével elkészített, Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia egyik fontos vállalása volt, hogy 2023-ra 40 ezer külföldi hallgató tanuljon a magyar egyetemeken. Számuk az összes munkarendet figyelembe véve már a 2019/2020-as tanévben meghaladta a 38 ezret, ez több mint 66 százalékos növekedést jelent - írták.

Hozzátették, a koronavírus-járvány átmeneti stagnálást okozott ugyan, de a vírusválságot követő újraindulás ismét bővülést hozhat. A külföldi diákok több mint fele a saját országa felsőoktatási intézményei által kiadottaknál értékesebbnek tartja a magyar diplomát.

Az ITM kitért arra: az elmúlt években tapasztalt növekedéshez nagyban hozzájárult a 2013-ban alapított Stipendium Hungaricum, a magyar kormány legrangosabb felsőoktatási ösztöndíjprogramja. A kezdeményezés célja az egyetemek nemzetközivé válásának és folyamatos fejlődésének támogatása, az akadémiai és kutatói közösség nemzetközi kapcsolatainak, a felsőoktatás versenyképességének erősítése. Stipendium Hungaricum ösztöndíjas a hazánkban tanuló külföldi hallgatók közel harmada, mintegy 11 ezer fiatal.

A felsőoktatás megújítása az egyetemi modellváltással folytatódik. A rugalmasabb keretek között működő intézmények oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 28. 14:00, szerda | Belföld

Ritka betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le a vidéki orvosegyetemeken

Ritka örökletes betegségek korai felismerését és hatékonyabb terápiáját teszik lehetővé annak a kutatási programnak az eredményei.

2021. Július 28. 11:37, szerda | Belföld

Takarékbank: további drágulásra számítanak az agrárium szereplői

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben - közölte a pénzintézet az MTI-vel szerdán.

2021. Július 28. 08:46, szerda | Belföld

Kovács Árpád: Magyarország képes az államadósság csökkentésére

Magyarország képes arra, hogy az államadósságot csökkentse, a GDP-arányos államadósság mutatója az európai uniós átlag alatti

2021. Július 27. 20:46, kedd | Belföld

A Volánbusz 40 zöldautóbusz beszerzésére kötött szerződést

Feltételes szállítási szerződést írt alá 40 Mercedes eCitaro típusú elektromos autóbusz beszerzéséről kedden a Volánbusz Zrt. az Omnibus Hungária Kft. és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft.