Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2011. Február 13. 14:52, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kétmilliárddal kisebb a győri büdzsé: minden hetedik forint fejlesztésre megy

Kétmilliárddal kisebb a győri büdzsé: minden hetedik forint fejlesztésre megy

A tavalyinál mintegy kétmilliárddal kisebb, 41,6 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel számol Győr 2011-ben - közölte Simon Róbert Balázs alpolgármester. A város minden hetedik elköltött forintot fejlesztésre fordít. A feb

Az épületek után 1,95, a gépjárművekre 1,1 milliárdos adóbevételt kalkuláltak - mondta az alpolgármester, hozzátéve: illetékekből (az örökösödési illeték eltörlése miatt) a 2009-esnél jóval kevesebb pénzt, összesen 675 millió forintot várnak.
Simon Róbert Balázs megjegyezte: a tavalyi költségvetésben 900 milliós bevételt terveztek ingatlanértékesítésből, de végül csak mintegy 500 millió folyt be ebből a forrásból; most 1,06 milliót terveztek be a főként gazdasági és kereskedelmi célra hasznosítható területek értékesítéséből, bízva az ingatlanpiac élénkülésében.A központi költségvetésből Győr 30 millió forinttal kap többet, mint az előző évben; feladatmutatóhoz kötötten 8,3 milliárd, lakosságarányosan 416 millió forint folyik be a városi kasszába, miközben az adóerő-képesség alapján 1,3 milliárd forintot kell oda befizetnie a megyeszékhelynek - sorolta az alpolgármester, jelezve azt is: ha erre szükség lesz, a meglévő hitelkeretből 3 milliárd forintot emelhetnek le fejlesztésekre.

A tervezetben 22 milliárd szerepel az önkormányzati intézmények működtetésére, míg a tavaly átadott Jedlik-hídra felvezető utakra, körforgalmakra 1,5 milliárdot különítenének el. A városi multifunkcionális csarnok terveire és - ha választanak a három lehetséges helyszín közül - telkére 350 milliót, a Dunakapu tér felújításának előkészületeire 125 milliót állít be erre az évre az önkormányzat, míg a kiemelt útfelújítások költségeire 776 millió forintot, ha a közgyűlés elfogadja az előterjesztést - közölte Simon Róbert Balázs. Kitért arra, hogy a januári gázrobbanás által megrongált Szarvas utcai bérház 350 milliós ráfordítással részben új funkciót kapna, míg a Mobilis interaktív kiállítási központ másfél milliárdos, pályázati pénzből fedezett költségeihez tízszázalékos önrésszel járul hozzá a város. A Móra Ferenc Iskola és a Szivárvány Óvoda felújítására 200 milliót nyertek el, ehhez 60 milliót tesz hozzá a város.

Az autóbusz-közlekedés informatikai rendszerének 267 milliós költségét is zömében pályázati pénzekből fedezik - mondta az alpolgármester, megemlítve, hogy a költségvetés tervezetében 100 millió forintot különítettek el elbírálás előtt álló, illetve az idén benyújtandó pályázatok önrészére. Ez azt jelenti, hogy minden hetedik elköltött forintot fejlesztésre fordítunk az idén Győrben - fogalmazott Simon Róbert Balázs.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:08, hétfő | Helyi

Veszélyes növény közeledik hozzánk – jelezte az agrárminiszter

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.