Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 10. 13:50, péntek | Belföld
Forrás: Stop.hu

Kevésbé tudományos, sokkal inkább fantasztikus

Kevésbé tudományos, sokkal inkább fantasztikus

Ismét megjelenik Ray Bradbury 1950-es műve, a Marsbéli Krónikák.

Az utolsó magyar nyelvű kiadás óta 30 év telt el, így több olyan generáció is felnőtt azóta, akik a fiatal korukból adódóan vagy nem ismerik, vagy nem tudták már beszerezni a sci-fi egyik klasszikusát.

Noha a "klasszikus" mint jelző talán kicsit már fényét vesztette, ha eredeti értelmében vesszük, akkor olyasmit értünk alatta, ami kiállta az idő próbáját, e tekintetben pedig Ray Bradburyre kétségtelenül érvényes. Bradbury első novellája tizennyolc évesen jelent meg 1938-ban egy rajongói magazinban, azóta folyamatosan alkot, dolgozik; sőt mit több, az igazi áttörést hozó kötet, a Marsbéli krónikák 1950-ben jelent meg, azaz hatvankét éve. Ez a könyv jól illusztrálja Bradbury stílusát, megtestesíti mindazt, amivel beírta magát az irodalomba.

A népszerűségének egyik kulcsa, ami egyedi helyet biztosít neki a tudományos-fantasztikus irodalom palettáján, hogy ő a tudománnyal csak annyiban foglalkozik, amennyire az hatást gyakorol az emberre: nem az érdekli, hogyan működik a sugárfegyver, hanem hogy embereket lehet ölni vele; nem azt ecseteli, milyen hajtómű hajtja az űrhajót, hanem hogy hová juttatja el az embert. Ezért is nevezik humanistának, ám az, hogy világnézete emberközpontú, még nem jelenti, hogy derűs optimista.

A Marsbéli krónikák kritizálja az imperializmust, a gyarmatosítást, a rasszizmust, a környezetszennyezést, a cenzúrát és a nukleáris fegyverkezési versenyt. Ezeket a témákat azonban történetekbe, sztorikba, mesékbe ágyazza - nem véletlen nevezik sokszor "mesemondónak". A tudomány számára csak háttér, pusztán kellék, s ez is segíti, hogy a történetek megőrizzék időtlenségüket. Azt is segíti továbbá, hogy olyanok is kezükbe vegyék, akik számára a "sci-fi" címke nem feltétlen ajánlólevél.

S itt jön a képbe a siker másik kulcsa: a stílus. A költői leírások, a színek, érzetek és illatok szövevénye, a nosztalgia és idealizmus derengése; mindez olyan nyelvezetet alkot, amely egyéni, amely puhítja a néha kifejezetten komor mondanivalót (gondoljunk itt a Fahrenheit 451-re), és amelyet élvezet olvasni.

Az idén kilencvenkét esztendős Ray Bradbury mögött számos regény és tömérdek novelláskötet áll, és ha nem hiszünk a számos díjnak, elismerésnek, méltatásnak, vegyük kézbe és olvassuk el valamelyik klasszikusnak titutált művét, és döntsük el, kiállja-e az idő és mai olvasói elvárások próbáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;