Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 21. 14:18, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kevesebb fülgyulladás rágózás esetén

Kevesebb fülgyulladás rágózás esetén

Az iskoláskorú gyerekek egyik leggyakoribb betegsége a heveny középfülgyulladás.

Amelyet antibiotikummal kezelnek, azonban emiatt a baktériumok gyakran ellenállóak lesznek azokkal szemben, a beteg pedig esetleg túlérzékeny lesz a gyógyszerre.

A nyírfacukor, a xilit igen népszerű a skandináv országokban, különösen Finnországban. Ennek történelmi okai vannak. A II. világháború idején ezekbe az országokba sem cukorrépából, sem nádcukorból készült édesítő nem került, ezért abból állítottak elő édesítőszert, ami saját környékükön akadt.

Az 1950-es években figyeltek fel a fogorvosok arra, hogy míg a fogszuvasodás a gyerekek és fiatal felnőttek körében mindenfelé igen gyakori, a finn fogorvosok ilyen korú páciensekkel ritkán találkoznak. Akkor derült ki, hogy a xilit, amely Finnországban a háború után is jórészt a legfőbb cukorféle maradt, erősen gátolja a szájüregben élő és szaporodó baktériumok növekedését, melyek alapvető szerepet játszanak a fogak romlásában.

A középfülgyulladást elsősorban az orr-garat-üreget a középfüllel összekötő fülkürtön keresztül felvándorló baktériumok okozzák, ezért indokolt volt ilyen szempontból is megkísérelni a kórokozók szaporodását. Finnországban xilittartalmú rágógumival kísérleteztek.

A három korábbi tanulmány eredményeit Amir Azarpazhooh, a Torontói Egyetem kutatója összesítette, és ismertette a Cochrane Reviews legújabb számában. A kutatások során csaknem kétezer finn gyermeket vizsgáltak, illetve egy 1227 fős, felső légúti megbetegedésben szenvedő negyedik csoportot.

A xilitet akár rágógumi, akár oldat formájában fogyasztó gyerekek csoportjában 25 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás, mint azok között, akik nem xilittel édesített készítményt kaptak. Érdekes módon a felső légúti hurut közben alkalmazott xilit ilyen kedvező hatást nem mutatott.

A leghatásosabb xilitkészítménynek a rágógumi bizonyult. Ennek fogyasztói között 41 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás.

Címkék: rágógumi, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során