Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2011. Május 19. 07:29, csütörtök | Kék hírek
Forrás: OrientPress

Kevesebben haltak meg a magyar utakon

Kevesebben haltak meg a magyar utakon

Idén az első negyedévében közel azonos számú személysérüléses közúti közlekedési baleset történt közútjainkon, mint az előző év azonos időszakában. Kimenetelük kevésbé volt súlyos, a halálos balesetek száma 18 százalékkal,

Az I. negyedévben több mint 2900 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 65 százaléka lakott területen belül. A lakott területen belül és kívül okozott balesetek száma egyaránt, a bázisidőszakkal azonos szinten maradt. Az előző év azonos hónapjaihoz viszonyítva a halálos balesetek száma februárban volt a legalacsonyabb, míg március hónapban már több baleset történt, mint 2010 márciusában. A februári kedvező baleseti számok mögött egy lehetséges okként a rendőrségi összehangolt TISPOL-akció áll. A TISPOL európai uniós közlekedésrendészeti szervezet. A szervezet tagállamainak rendőrségei egy időben, azonos célú akciókat hajtanak végre, évente többször. A februári akció a közúti forgalomban részt vevő teherjárművek ellenőrzését célozta. Ettől függetlenül a rendőrség határozottan lépett fel a többi közlekedési szabálysértés esetében is.

Az I. negyedévben több mint 3900-an szenvedtek közúti balesetet. 130 személy vesztette életét, a súlyosan megsérültek száma meghaladta a 940, a könnyen megsérülteké megközelítette a 2850 főt. Gyermekbalesetben 274 gyermek sérült, 91 százalékuk könnyű sérülést szenvedett. A balesetek 57 százalékát személygépkocsik, 8 százalékát tehergépkocsik, 6 százalékát kerékpárosok okozták, a többi jármű, utas és egyéb ok miatt bekövetkezett balesetek részesedése 21 százalék. A gyalogosok 8 százalékos arányban voltak okozói a baleseteknek.

A balesetek 91 százaléka a járművezetők hibájából történt. A kategórián belül a legnagyobb arányt a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli, míg az esetek száma az előző évivel azonos szinten maradt. Az autópályákon 2011 I. negyedévében 3 százalékkal több baleset történt, mint egy évvel korábban. Az M6-os autópályán történt balesetek számának növekedésében szerepet játszott, hogy 140 km-rel hosszabb szakaszon közlekedhettek a gépjárművek, mint 2010 I. negyedévében. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint az M1-es autópályán történt a legtöbb baleset, a 100 km-re eső 19 balesettel.

A balesetek 11 százalékában játszott szerepet az alkohol. 2011. I. negyedévben az ittasan okozott balesetek száma az előző időszakhoz viszonyítva 4 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékben, kétharmadával a motorkerékpárosok esetében. A gyalogosok 30 százalékkal több balesetet okoztak ittas állapotban, mint 2010. január–márciusban. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok és a segédmotoroskerékpár-vezetők által okozott balesetek között a legmagasabb.

Statisztikai nagyrégiós bontásban vizsgálva, az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva 2011. I. negyedévben a balesetek száma Közép-Magyarországon csökkent, az alföldi és északi régiókban az előző évivel azonos szinten maradt, míg a Dunántúlon 7 százalékkal nőtt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 07:57, hétfő | Kék hírek

Sophos: tavaly minden ötödik magyar vállalatot megtámadtak zsarolóprogrammal

Az adathalászat volt a magyar vállalatok elleni zsarolóvírus-támadások leggyakoribb forrása 2023-ban; tavaly minden ötödik magyar vállalatot megtámadtak zsarolóprogrammal

2024. Augusztus 03. 09:01, szombat | Kék hírek

NAV: folytatódik a nyári ellenőrzés

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2024. Augusztus 01. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismét keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol.