Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Március 22. 06:36, hétfő | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Kevesebben mondanak le Down-kóros gyerekükről

Kevesebben mondanak le Down-kóros gyerekükről

Egyre kevesebben adják intézetbe Down-szindrómával született gyereküket. A Down Egyesület úgy tudja, a múlt évben senki nem mondott le betegen született csecsemőjéről. 2008-ban még 160 kisbabából 60-at állami gondozásba adtak. Ráadásu

„Amikor egy családba születik egy ilyen gyerek, annyira sok negatív információt zúdítanak a szülők nyakába, és senki nem mondja el nekik, hogy attól még lehetnek boldogok és milyen eredményeket lehet elérni, és annyi pluszt adhatnak ezek a gyerekek" - mondta Kaszab Sarolta.

Wéberék 7 saját gyerekük mellé vették magukhoz Mátét és Evelint. Mindketten Down-szindrómások.

„Könnyen tanulnak járni, szépen beszélnek, okosak, ezek a gyerekekből ugyanúgy előhozhatók, kicsit nagyobb munkával, viszont minden apróságnak megtanulunk örülni. Ő például már nagyon szeretne riportot adni" - mondta Wéber Tibor.

Az ő példájuk néhány éve ritkaságnak számított. Viszont ma már sokan akarnak magukhoz venni ilyen gyerekeket. Ráadásul egyre kevesebben mondanak le beteg kisbabájukról. 2008-ban 160 Down-szindrómás csecsemőből 60-at otthagytak a kórházban. A Down-Egyesület elnöke szerint viszont tavaly már egy ilyen eset sem volt.

„Ha lett volna ilyen arról nekünk tudnunk kellett volna, azért ez a háló, amit a Dada-szolgálat lefed, ez elég jelentős, már országos, úgyhogy nem volt ilyen" - mondta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

A következő cél, hogy adományokból egy korai fejlesztő központot létesítsenek Nyíregyházán, mert Észak-Magyarországról vagy a fővárosba, vagy Romániába járnak át a szülők Down-szindrómás gyerekükkel.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.