Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. Július 01. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Kevesebbet fizetünk az áramért

Kevesebbet fizetünk az áramért

Átlagosan öt százalékkal csökken az áram ára július 1-től. A korábbi kormánydöntésnek megfelelően év végéig tart a kilakoltatási moratórium. További változás, hogy nagyobb büntetés jár a Volánbusz járatain jogosulatlanul utazók

Csütörtöktől devizaalapú hitelnél nem lehet jelzálogot bejegyezni - a nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a parlament erről 2-3 héten belül tud majd dönteni, de az intézkedés visszamenőleges hatályú lesz. A határidőről Matolcsy György elmondása szerint a bankok már értesültek. Döntött a kormány arról is, hogy év végéig tart a kilakoltatási moratórium. Azt a jogszabályt szeptemberig dolgozzák ki, amely szerint a lakáshitelüket fizetni nem tudó adósok ingatlanait a Nemzeti Eszközkezelő Társaság veheti majd át.


Öt százalékkal olcsóbb


Csütörtöktől átlagosan öt százalékkal olcsóbb a lakossági elektromos áram - ez szolgáltatótól függően 146-576 forinttal csökkenti a havi számlát. Az ismét bevezetett hatósági árszabályozástól további 4-5 százalékos csökkenést várnak a szakemberek. Az azonban a kormány és a szolgáltatók egyezkedésén dől majd el, hogy melyik tarifaelemen spórolnak. A rendszerhasználati díj eddig is hatósági áras volt, ennek csökkentésére a rendszerirányító nem lát lehetőséget. Szakértők szerint az áramtarifát érdemben a jelenleg 25 százalékos áfa csökkentése mérsékelné, ami azonban a költségvetésben jelentős bevételkiesést okozna.

Drágul viszont a távhőszolgáltatás - Budapesten csaknem 7, Debrecenben pedig 8,1 százalékkal. Egy átlagos budapesti lakás éves díja így 200 ezer forint környékére nő. A Főtáv a földgázárak emelkedésével indokolja az áremelést, amelynek mértékéről már áprilisban döntöttek.

Bűnös, fizess!

Emelkedik a pótdíj a Volánbusz járatain, aki például megszegi a dohányzási tilalmat, ruhájával vagy csomagjával bekoszolja a buszt, vagy éppen tiltott tárgyat vagy nem megengedett élő állatot visz magával, 8 ezer forintot kell fizetnie. Aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal akar utazni, esetleg eltitkolja a jegyvizsgáláshoz szükséges személyes adatait, 6 ezer forintos pótdíjra számíthat.


Parkolási szabályok


A hónap első napjától életbe lép az új parkolási szabályozás is. Eszerint a szolgáltatás az önkormányzat feladata, vagy olyan gazdasági társaságé lehet, amely kizárólagos önkormányzati tulajdonban van. Egy ehhez kapcsolódó másik jogszabály a maximális parkolási díjról rendelkezik. Ennek értelmében a díjat a 95-ös ólmozatlan benzin előző évi átlagárához viszonyítják, annak legfeljebb kétszeresét lehet beszedni óránként. A legmagasabb parkolási díj 544 forint óránként, ami körülbelül 15 százalékkal kevesebb a korábbi maximumnál. Ezzel összefüggésben csökkennek a pótdíjak is: míg korábban ötvenszeres volt a maximálisan kiszabható büntetés, addig most negyvenszeres lesz. Nem lehet késedelmi kamatot felszámítani, a pótdíj kivetése előtt pedig türelmi időt kell biztosítani.


(hírTV,FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során