Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Április 20. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Keveset tudnak a fegyveres konfliktusok szabályairól a fiatalok

Keveset tudnak a fegyveres konfliktusok szabályairól a fiatalok

Az Amerikai Vöröskereszt friss felmérése szerint csak minden ötödik amerikai fiatal hallott már a fegyveres konfliktusokat szabályozó genfi egyezményekről. A többség ugyanakkor úgy véli, jó lenne, ha a humanitárius megállapodást iskolar

Napjainkban is releváns

150 évvel ezelőtt robbant ki az amerikai polgárháború, amelynek során elsőként került kidolgozásra és elfogadásra olyan humanitárius egyezmény, amely a háborús konfliktusok során a civil lakosságot és a sebesülteket védi. Másfél évszázaddal később, a világ számos országában zajló háborúk és polgárháborúk miatt, ezek az irányelvek még mindig irányt mutatóak. Az Amerikai Vöröskereszt szerint éppen ezért lenne fontos, hogy mind többen ismerjék azt a jelenleg is hatályos, 1949-ben elfogadott négy genfi egyezményt, amelyek megállapítják az alapvető nemzetközi jogszabályokat fegyveres konfliktusok esetére. Ezek az egyezmények védik civil lakosságot a háborús övezetekben, előírják a betegek és sérültek ellátásának biztosítását, és ösztönzik a hadifoglyokkal történő humános bánásmódot.

A Vöröskereszt felmérése szerint ötből csak egy amerikai fiatal hallott már a genfi egyezményekről, ugyanakkor ötből négyen úgy gondolják, hogy hasznos lenne, ha már az iskolában, még a szavazókoruk vagy besorozhatóságuk elérése előtt hallanának ezekről.

A Vöröskereszt szakértői szerint tovább erősíti a tájékoztatás szükségességét, hogy a 12-17 éves fiatalok és felnőttek részvételével párhuzamosan készült két kutatás adatai azt mutatják, a fiatalabbak nagyobb arányban hajlanak arra, hogy háborús helyzetben az illegális akciókat igazoltnak lássanak. Míg ugyanis a felnőttek 51 százaléka, addig a kiskorúak 59 százaléka gondolja úgy, hogy háborús helyzetben elfogadható lehet az ellenség megkínzása. Ugyanígy a fiatalok 41, az idősebbek 30 százaléka véli úgy, hogy az amerikai katonák ellenfél által történő megkínzása is igazolható lehet. Végül, míg a felnőttek 29, addig a fiatalok 56 százaléka lát rációt a szemet szemért elvben, azaz véli úgy, hogy ha az ellenfél amerikai hadifoglyokat öl meg, akkor az amerikaiak is megölhetik a hadifoglyaikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: