Városlista
2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2010. Január 07. 13:33, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Kézbesítői sztrájk: „jogtalan a postások elbocsátása”

Kézbesítői sztrájk: „jogtalan a postások elbocsátása”

Több ponton is jogszerűtlen a sztrájkban résztvevő postások elbocsátása a Kézbesítők Szakszervezete szerint. Tusz Ferenc, az érdekképviselet elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a szegedi esetek mellett a többi között Budapes

Tusz Ferenc úgy fogalmazott: a postások elbocsátása teljességgel jogtalan volt, sztrájkban való részvételre hivatkozva ugyanis nem lehet senkit elküldeni. A jogszerűtlen intézkedés ellen a bíróságon lép fel az érdekképviselet. A munkabeszüntetést szervező Kézbesítők Szakszervezetének elnöke elmondta: nemcsak Szegeden, hanem például Budapesten, Veszprémben és Nyíregyházán is felmondólevelet kaptak az érintett postások.

Pert indított a Posta

A Magyar Posta jogalap nélkülinek ítélte a munkabeszüntetést, ezért pert indított. Tomecskó Tamás, a szervezet szóvivője csütörtökön közleményben tájékoztatott a Posta álláspontjáról: arányos és jogszerű munkaügyi döntéseket hozott a Magyar Posta a sztrájkban résztvevőkkel szemben. A társaság jogellenesnek tartja a sztrájkot, ezért rendkívüli felmondással több mint 20 dolgozó munkaviszonyát megszüntették, mások pedig írásbeli figyelmeztetést kaptak. A posta kártérítést kér a munkabeszüntetést szervező szakszervezettől.

A Magyar Posta a sztrájk előtti tárgyalások során többször is felhívta a szakszervezet figyelmét a lépés jogtalanságára - fogalmaz a közlemény. Ennek ellenére a Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én 150, egy nappal később pedig 100 dolgozó nem vette fel a munkát. A társaság a munkabeszüntetés első napján a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult, amely december 28-án a munkaadónak adott igazat, vagyis kimondta a sztrájk jogellenességét. A posta álláspontja szerint a munkabeszüntetés súlyosan sértette a társaság jogos gazdasági érdekeit, csorbította a társaság jó hírnevét és alkalmas volt arra, hogy megingassa a lakosság és az üzleti ügyfelek 35 ezer postásba és a postai szolgáltatásokba vetett bizalmát.

A közlemény szerint a Magyar Posta mindenkor fontosnak tartotta a társaságnál működő érdekképviseletekkel az együttműködést, nagy jelentőséget tulajdonít a szakszervezetek véleményeinek, jogos követeléseiknek, elismeri és tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot.

Mint arról már a Független Hírügynökség beszámolt: azonnali hatállyal elbocsátottak nyolc szegedi kézbesítőt, köztük szakszervezeti vezetőket és tisztségviselőket. A postások a csütörtöki munkakezdéskor kapták kézbe a rendkívüli felmondásukat, amelyben a lépést azzal indokolta a munkáltató, hogy részt vettek a legutóbbi (december 22-i) sztrájkban.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2021. December 05. 18:21, vasárnap | Belföld

Marad a hideg idő

A következő napokban is marad a hideg idő, a hét közepén néhol mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. Emellett napsütésre, de olykor havazásra is készülni kell

2021. December 05. 18:09, vasárnap | Belföld

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el eddig Magyarországon

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el, és több mint 1500 embercsempész ellen indítottak eljárást idén eddig Magyarországon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

2021. December 05. 13:05, vasárnap | Belföld

Érdemes még az év vége előtt babakötvény-számlát nyitni

Már több mint 262 ezer gyermeknek van babakötvénye. Ez az egyik legjobb magyar befektetés, és ha a számlára a befizetés december 31-ig beérkezik, akkor még erre az évre is jár az állami támogatás

2021. December 05. 11:02, vasárnap | Belföld

Halálos lakástűz történt Győrben

Halálos lakástűz történt Győrben szombat este - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.