Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Január 31. 07:27, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kezdeményezés Győrből: alakuljon meg a Nemzeti Fürdőszövetség

Kezdeményezés Győrből: alakuljon meg a Nemzeti Fürdőszövetség

A hazai gyógyfürdők érdekképviseletei szerint mulasztásos törvénysértést követett el az egészségügyi tárca, mivel 2008 decembere óta nem hirdeti ki a gyógyfürdő

"Hiába ír fel az orvos, mint korábban, 3-4 kezelést, súlyfürdőt, ülőfürdőt és masszázst, azt mondja a beteg, hogy nem tudok, csak egyet megfizetni, vagy kettőt. 15 % önrész van. Meggondolja magát, hogy 4-ből csak kettőt kér!" A győri fürdő igazgatója elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral négy éve kialkudott ár alig éri el a szolgáltatások önköltségét, a legtöbb kezelési fajtánál pedig meg sem közelíti azt: az árak 75, 50, 35 százalékát fizeti csak meg a biztosító. Az OEP az országos fürdőkben alkalmazott 4000 forinthoz csupán 882 forintos támogatást ad, a fürdők pedig 200-500 forint közötti kiegészítést kérnek a betegektől. Sok idős, krónikus beteg ezt nem tudja megfizetni, így egyre többen fordítanak hátat a gyógyfürdőknek.

Horváth Cs. Attila igazgató, Rába Quelle Termál- és Gyórgyfürdő, Győr:

"Ilyen körülmények között nem lehet megfelelő módon ezeket a kezeléseket ellátni, hiszen már eddig is a piaci árnak a negyedéért, ötödéért kaptunk csak állami támogatást, tehát ezt ilyen energiaárak mellett, ilyen munkaerőköltségek mellett lehetetlenség megfelelő módon kigazdálkodni."

Az egészségbiztosítóval szerződött 166 fürdő akár szerződést is bonthatna, de ezt üzleti és egészségpolitikai okokból nem teszik meg. Tavaly 4 milliárd forintot fordított az OEP a gyógyfürdőellátások finanszírozására, a fürdőket fenntartó vállalkozások nehezményezik, hogy ez a pénz idén tovább csökkent.

Kovacsics Imre vezérigazgató, Spa Hungary Holding Zrt.:

"3,5 milliárd van az összes magyar fürdőre, és szeptemberben elfogy ez a keret, akkor mit fogunk majd csinálni? Azt fogjuk mondani, hogy mától nem tudunk kezeléseket adni? Ha nem tudunk kezeléseket nyújtani, nem kell annyi munkahely, akkor fürdőnként 25-30-40 munkahely szűnhet meg a gyógyászati dolgozók részéről."

Kovacsics Imre kitárt arra is, hogy Nemzeti Fürdőszövetség néven új érdekképviseleti szervezet megalakítását tervezik, mivel úgy látják, a Magyar Fürdőszövetség évek óta képtelen megfelelően képviselni a hazai intézmények véleményét.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.