Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Március 01. 18:29, szerda | Életmód
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Kezdődik a nemzeti parkok Barlangoljunk programsorozata

Kezdődik a nemzeti parkok Barlangoljunk programsorozata

A magyar nemzeti parkok márciusban programokkal és kedvezményekkel várják a föld alatti túrák iránt érdeklődőket, szerdán Egerben tartották a Barlangoljunk programsorozat országos nyitórendezvényét.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: tavaly a barlangokkal rendelkező nemzeti parkok regisztrált látogatóinak közel ötven százaléka, mintegy félmillió érdeklődő vett részt barlangi programokon.

Ismertette, Magyarország tíz nemzeti parkja közül öt rendelkezik turisztikai célból kiépített és a nagyközönség számára is megnyitott barlangokkal.

Az állam és az európai unió támogatási rendszeréből sem hiányzik ez a terület, a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program forrásaiból 2,4 milliárd forintot lehet fordítani a barlangok, a földtani alapszelvények megújítására, a földvárak, használaton kívüli bányák feltárására - tette hozzá.

V. Németh Zsolt kiemelte, hogy a barlangkutatás nem öncélú szabadidős tevékenység, és a divatos extrém sportoktól is élesen elkülöníthető, hiszen az újonnan feltárt barlangjáratok természettudományos jelentőséggel is bírnak. A barlangok világa számos védett állatfaj számára nyújt életteret, egyedülálló régészeti leleteket is rejthet.

Az országos nyitórendezvényen részt vettek az érintett nemzeti parkok vezetői, így Füri András, a Duna-Ipoly, Veress Balázs, az Aggteleki, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója. A programban részt vevő ötödik terület a Bükki Nemzeti Park.

Az igazgatók elmondták: könnyű és nehezebb, éjszakai és nappali barlang- és geotúrákkal, ismeretterjesztő rendezvényekkel (mint a denevérnap), föld alatti földrajzórával, cseppkőképződmények, ősrégészeti leletek bemutatásával várják az érdeklődőket márciusban.

A barlangok hónapját negyedik éve szervezik Magyarországon a nemzeti parkok.

Rónai Kálmánné, az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park igazgatója, a nyitórendezvény házigazdája arról számolt be, hogy 180 millió forintos pályázati forrás segítségével 38 barlangot újítanak fel a területen, ezek közül 25 fokozottan védett, 11 megkülönböztetett jelentőségű, kettő védett barlang.

A Bükki Nemzeti Park területén 1242 regisztrált barlang található.

Egerben az Agria Park Galériában szerdán megnyitották az Inverse Everest című fotókiállítást a föld legmélyebb, 2197 méter mély barlangjáról. A fotókat tavaly egy magyar expedíció tagjai készítették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.