Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 26. 15:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Kezdődik a szúnyogirtás a Balatonnál

Kezdődik a szúnyogirtás a Balatonnál

Elrendelték az első szúnyoggyérítést a Balatonnál

Időben el kell kezdeni a védekezést, főleg az enyhe időjárás miatt, így március 30. és április 1. között lesz az idei első biológiai légi szúnyoggyérítés közel 2200 hektárnyi területen - közölte Lombár Gábor, a balatoni szúnyogirtás koordinálásban részt vevő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az MTI-vel csütörtökön.

A kezelés a parti területekre és a háttérterületek időnként víz alá kerülő mocsaras, nádas részeire koncentrál környezetkímélő biológiai módszerrel. Rossz idő estén a beavatkozás április 2-3-ára tolódik.

Lombár Gábor kifejtette, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Balatonnál az elő és utószezonban a BSZ, a főszezonban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) végezteti a szúnyogirtást, állva annak költségeit is. Az első biológiai beavatkozás mintegy 25 millió forintba fog kerülni, az érintett 47 balatoni önkormányzat zömmel már befizette a lakosságarányosan ráeső részt.

Lombár Gábor kiemelte, idén jelentős változást hoz, hogy az unióban betiltották a szúnyogirtó szerek többségét, és nem lehet több légi kémiai szúnyoggyérítést végezni a Balatonnál. Két földi kijuttatásra engedélyezett szerrel végezhető majd kémiai beavatkozás, ami előrevetíti, hogy az irtás várhatóan nem lesz olyan hatékony, mint eddig – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során