Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. November 10. 11:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája

Kiállítás nyílt Bécsben

Kiállítás nyílt Bécsben

Noha csak 2018-ban kezdik építeni, máris megnyílt a bécsi U5-ös és U2-es metró építését illetve meghosszabbítását bemutató kiállítás.

Lehet alagutat fúrni, nyomvonalat tervezni és bejárni a jövőbeli megállók egyikét. A bécsi metróépítés jövőjébe enged betekintést az U2/U5-ös vonalak megépítése alkalmából a Volkstheaternél kialalkított látogatóközpont, amely minden kedden és csütörtökön 16 és 19 óra között várja az érdeklődőket. Az ingyenes, interaktív kiállításként berendezett Infocenter U2/U5 egyik szenzációja, hogy a látogatók kipróbálhatják egy furópajzs élethű mását. A tökéletes élmény érdekében még a zajokat és a talaj vibrálását is szimulálják.

A tömegközlekedés szerelmeseinek olyan csemegéket tartogat a tárlat mint a tervezett nyomvonal területéről származó kőzetminták, a vasúti jelzések jelentése vagy mindenféle adat más nagyvárosok földalatti-hálózatáról. Aki akarja, még a különböző városokban futó szerelvények hangját is összehasonlíthatja.

A 700 négyzetméteren, 800 ezer euróból kialakított tárlaton az utazóközönség 1:1 méretben nézheti meg, milyenek lesznek az új vonal, az U5 megállói. A teljesen automatizált, egy közönségszavazás eredményeként türkízkékkel jelölt vonalon ugyanis vezető nélkül közlekednek majd a szerelvények, a vonatra várakozókat pedig üvegfal választja el a sínektől.

Az osztrák főváros történetének egyik legnagyobb metróépítési projektje keretében 2023-ig 11 új megállót létesítenek és kilenc kilométernyi alagutat építenek. Ebből hat kilométer jut az U2-re, három pedig az U5-re. Az U2-t ugyanis meghosszabítják a Rathaus és a Matzleinsdorferplatz között, a Karlsplatz és a Rathaus közötti szakasza pedig átkerül az U5-höz. Ezt az első szakaszban a Frankhplatz - Altes AKH-ig építík ki.

Az új metrószakaszok vonzáskörzetében mintegy 370 ezer ember lakik, a bővítés hatása azonban a bécsi földalatti közlekedés egészében érezhető lesz, mivel nagy forgalmú vonalakat tehermentesítenek majd és optimálisan egészítik ki a már meglévő hálózatot.

Címkék: bécs, metró

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -