Városlista
2024. október 4, péntek - Ferenc

Hírek

2010. Május 03. 14:47, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Kiderül, mit is jelent a sokat emlegetett fogalom

Kiderül, mit is jelent a sokat emlegetett fogalom

Sok szó esik manapság az oxidatív szabad gyökök egészségkárosító hatásáról és az antioxidánsok egészségvédő szerepéről. De tudjuk-e, hogy valójában mik is azok az antioxidánsok, és miért állítják a tudósok, hogy többre lenne

A jobb megértés kedvéért képzeljünk el egy szép új fényes szöget. Ha kint hagyjuk a szélben, esőben, mi történik vele? Rövid idő alatt úgy megrozsdásodik (oxidálódik), hogy rá se ismerünk. De ha oxidációgátlóval vonjuk be, olyan marad, mint az új.



Szervezetünk reakciója



Mi köze van mindennek a szervezetünkhöz? A sejtjeink tápanyagokat égetnek, s az oxidáció melléktermékei az úgynevezett szabad gyökök, amelyek éppoly veszélyesek lehetnek, mint a vasnak a rozsda.



Szabad gyökök a szervezet természetes anyagcsere-folyamataiban is képződnek, de mennyiségüket a környezetszennyező kémiai anyagok, a dohányzás, sőt a napfény is fokozza. Az egészséges szervezet képes megbirkózni a szabad gyökök állandó támadásával, mert megfelelő védelmi rendszerekkel, úgynevezett szabadgyökfogó enzimrendszerekkel rendelkezik. A betegségekben legyengült, idősebb szervezet azonban kevesebb antioxidánst állít elő, és így szabad teret enged a szabad gyökök egészségkárosító hatásának.



A szabad gyökök sok betegség keletkezésében játszanak szerepet. Aktívan részt vesznek a sejtek öregedési folyamataiban, a gyulladás, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, többfajta májbetegség kialakulásában, és nem utolsósorban: a rák keletkezésében is. Érthető hát, hogy a szabad gyökök ellen ható antioxidánsok milyen fontos szerepet játszanak mindezen betegségek megelőzésében, illetve gyógyításában.



A legfontosabb antioxidánsok



A négy legfontosabb antioxidáns: az A-, C- és E-vitamin, valamint a szelén.


Az A-vitamin, illetve előanyaga, a béta-karotin antioxidáns hatása mellett bőrvédő, vagyis gátolja az ultraibolya sugarak károsító hatását.


A C-vitamin amellett, hogy fontos antioxidáns enzimrendszerek alkotórésze, erősíti az immunrendszert, védi a sejtmembránt, védelmet nyújt a streszszel és a rákkeltő anyagokkal szemben.

A szelén fontos szabadgyök-fogó enzimrendszerek alkotórésze. Hiánya bizonyítottan szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek keletkezésében, sőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 27 országra kiterjedő vizsgálata szerint a daganatos betegek szinte mindig szelénhiányban szenvednek.


Az E-vitamin meggátolja az A- és C-vitamin, valamint a szelén oxidációját, így azok tovább maradnak hatékonyak a szervezetben. Ezenkívül immunerősítő, membránvédő hatása is van.


Kiknek, illetve mikor ajánlott antioxidánsok szedése? Mindenkinek, aki érelmeszesedésben, koszorúér-betegségben, magas vérnyomásban szenved (de természetesen nem helyettesíti a gyógyszereket!), hogy ezzel is megakadályozza a betegség további súlyosbodását. Rákos betegeknek műtéti, sugár- vagy gyógyszeres kezelés kiegészítésére, a kiújulás megelőzésére.

Ajánlatos továbbá kúraszerű szedése, megelőzés céljából, a nyári napozás idején, illetve azoknak, akik fokozottan vannak kitéve szabadgyök-képződésnek, pl. dohányosoknak. Azoknak is javallt, akik lakóhelyükön vagy munkahelyükön jelentősebb környezetszennyezésnek vannak kitéve.



(www.patikamagazin.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:51, péntek | Belföld

Liget Budapest - Még ebben az évtizedben megnyithatja kapuit a Városligetben az Új Nemzeti Galéria - Videó

Amennyiben az Új Nemzeti Galéria kivitelezése 2025-ben megkezdődhet, az intézmény még ebben az évtizedben megnyitja kapuit a Városligetben - tájékoztatta a Városliget Zrt. az MTI-t csütörtökön.

2024. Október 04. 07:45, péntek | Belföld

Szárazabbra fordul az idő október első hétvégéjén

2024. Október 04. 07:44, péntek | Belföld

Szijjártó Péter : Németország budapesti nagykövete súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe

Németország budapesti nagykövete tegnapi beszédében hazánk szuverenitását sértő módon, súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Október 04. 07:43, péntek | Belföld

Elindult a Digitális Állampolgárság Program

A kormány elindította a Digitális Állampolgárság Programot, amellyel - többek között - már mobiltelefonon is lehetséges személyazonosságot igazolni