Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Január 09. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Kiderült, honnan származnak a tojások

Kiderült, honnan származnak a tojások

Bajorországból származnak azok a tojások, amelyeket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal foglalt le egy fővárosi áruházlánc egyik üzletében pénteken. Ez azt jelenti, hogy a tojások nem Németországnak arról a részéről kerültek Magy


Szombaton a Magyar Nemzet írt arról, hogy német eredetű tojást foglaltak le az egyik fővárosi Interspar áruházban. A lánc sajátmárkás termékében német eredetű tojást találtak, amelyről feltételezhető, hogy megtalálható benne az emberi szervezetre káros dioxin, amelyet a német baromfik takarmányában mutattak ki a napokban.

Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár szombaton a Független Hírügynökségnek elmondta: a hatóság bejelentés alapján kereste fel az egyik élelmiszeráruház-lánc érintett boltját. Az üzletben DE-jelzéssel ellátott tojásokat találtak, a jelzés a németországi eredetre utal. Mintát vettek a készletből, amit laboratóriumi vizsgálatra küldtek. Eredmény a jövő héten csütörtök-péntekre várható.

A tojások eredetét vizsgálva egyelőre az derült ki, hogy Németországból, a bajor tartományból származnak. Ez egyben azt jelenti, hogy a tojások nem arról a területről érkeztek, ahol Németországban eredetileg a dioxinnal szennyezett élelmiszereket találták. A német hatóságok egyébként hivatalosan arról tájékoztatták a magyar hatóságokat, hogy Magyarországba nem érkezett a szennyezett élelmiszerekből.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, Németországban egy cég nemrég feltehetően háromezer tonna, ipari felhasználásra szánt, szennyezett zsírsavakkal látott el több állateledel-készítőt. A dioxinok különböző vegyi folyamatok nem kívánt melléktermékeként keletkeznek, a vegyületcsoport egyes tagjai rákkeltő hatásúak. A szennyezett zsiradékból készített állateledellel haszonállatokat etettek, Németországban az érintett telepekről származó tojásban és húsban is találtak megnövekedett dioxinszinteket.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) korábban azt közölte, hogy Magyarországra nem jutott ezekből a termékekből. (da)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma