Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Augusztus 03. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Kiemelkedő minőségű borra számítanak a villányiak

Kiemelkedő minőségű borra számítanak a villányiak

A villányi szőlőnek jót tett az elmúlt hónapok csapadékos időjárása azokban a dűlőkben, ahol a borászok gondot fordítottak a permetezésre. A 2010-es évjárat minősége a következő bő két hónap időjárásától függ. Ha sok lesz a n

Ami a mezőgazdaság más ágazataiban gondot okozott, az a szőlőtermelőknek kifejezetten jól jött. A tavaszi, kora nyári csapadékos időjárás a villányi borvidék altalajában pótolta az utóbbi négy aszályos évben hiányzó vízmennyiséget.



A sok eső miatt a tőkék fokozottan ki voltak téve a különböző gombabetegségeknek. „A szőlő jelenleg körülbelül egy hetes előnyben van egy normális átlagos évhez képest. Az elmúlt időszakban, az elmúlt hónapokban viszont ugyanezen időjárás miatt rendkívüli módon kellett védekezni és nagyon a csúcson kellett lenni a gazdának, aki azt akarta, hogy hibátlanul, egészségesen őrizze meg eddig a szőlőt" - fogalmazott Tiffán Ede villányi borász a hírTV-nek.



A gazdák idén már a nyolcadik, kilencedik permetezésnél tartanak. Ha esős napok után gyors melegedés következik, azonnal lépni kell. Villányban 2006 óta minden évjárat kitűnő volt. Az, hogy a 2010-es milyen lesz, a következő hónapok időjárása dönti el. „Több eső esett az átlagosnál, de ez abban az időszakban igazából nem volt probléma. Ha most jön egy szép ősz, augusztus, szeptember, netán még az október is szép, akkor utána nincs különösebb baj, nagyon szép borok lehetnek még" - vélekedett Gere Attila villányi bortermelő.



Villányban a szüret idén várhatóan szeptember 10-én kezdődik, a késői fajtákra október közepén, végén kerül sor.



(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.