Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. Augusztus 28. 13:20, szerda | Belföld

Kihagyhatatlan Szinyei Merse Pál kiállítás nyílt Nyíregyházán

Kihagyhatatlan Szinyei Merse Pál kiállítás nyílt Nyíregyházán

Harminc éve nem volt Magyarországon olyan különleges Szinyei Merse Pál kiállítás, mint ami augusztus 23-tól látható Nyíregyházán.

A festő nyolcvan legszebb alkotása tekinthető meg három hónapon keresztül a Jósa András Múzeumban. A kiállításra regisztrálni szükséges és kedvező jegyárakkal várják az érdeklődőket - írta a nyiregyhaza.hu.

Lila ruhás nő, Majális és a Szerelmespár. Ezek Szinyei Merse Pál legismertebb festményei. Az egyik legkedveltebb és legismertebb magyar festő életműve azonban ennél sokkal gazdagabb.

Szinyei 80 festménye tekinthető majd meg a Jósa András Múzeumban. A festő dédunokája szerint, az alkotó attól különleges, hogy Közép-Európában ő az egyedi előfutára a francia impresszionistáknak.

Az impresszionizmust megelőző plein air festészet szempontjából a legnagyobb kincs Szinyei, ugyanis realizmus volt a környező országokban bőven, Magyarországon pedig romantika is volt. A romantika a millenniumi kiállításon is bőven virágzott még és csak az első bátortalan elismerései voltak 1896-ban a Majálisnak, holott ő azt 1873-ban festette – fogalmazott Szinyei Merse Anna, a kiállítás kurátora.

Három hónapon keresztül lehet látni a tárlatot, augusztus 23-tól november 23-ig. Szerettük volna, ha minél többen nézik meg ezt a kiállítást, ezért a belépőjegy árak nagyon kedvezők, felnőtteknek 1200 forint.
Óránként 60 vendég láthatja

Az önkormányzat támogatta a Szinyei kiállítás megvalósítását. A városvezetés ugyanis célul tűzte ki, hogy különleges tárlatokat lehessen látni a szabolcsi megyeszékhelyen is.


Az előzetes regisztráció a múzeum webportálján történik, óránként 60-an csodálhatják meg tárlatvezetéssel a lenyűgöző festményeket.

Forrás: turizmus.com

Fotó: nyiregyhaza.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma