Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2018. Április 21. 07:00, szombat | Belföld

Kihirdették az új Duna-híd tervpályázatának nyertesét

Kihirdették az új Duna-híd tervpályázatának nyertesét

Eredményt hirdettek az új Duna-híd nemzetközi tervpályázatán, péntek délután.

A nyertes pályázat világszinten egyedülálló formában és minőségben álmodta meg a Dél-Budát és Csepelt összekötő hidat, mely több százezer ember mindennapjait könnyítheti meg.

A nyertes tervpályázatot az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőirodák közösen adták be.

"Fontos, hogy Budapest új hídja erőteljes állítás legyen a város déli peremén, valami, ami egyszerre öleli át a várost, sugároz erőt, lendületet, dinamizmust, méltóságot. A nyertes pályamű ezen feltételeknek messzemenőkig megfelel." – fogalmazott Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa, a tervpályázat bíráló bizottságának elnöke az eredményhirdetést követően.

A kormánybiztos hozzátette, hogy "egy fejlesztés sikerét alapvetően határozza meg a gondos előkészítés, a következő évek ennek megfelelően a tervezésről fognak szólni. Kizárólag a kiviteli tervek elkészítését és részletes megvitatását követően születhet felelős döntés arról, hogy a híd valóban megépül-e."

Az új híd megteremtheti a már nagyon hiányzó, gyors és közvetlen összeköttetést a főváros aranytartaléka, Csepel és térsége, valamint a szomszédos budai és pesti kerületek között, mely elképzelést a 80-as évek óta szakmai egyetértés övez.

"Ezzel nem csupán a közvetlenül érintett kerületek lakosainak lesz majd élhetőbb városrészük, hanem a fővárosiaknak is. Az új híd napi 55 ezer autóval tehermentesíti a túlzsúfolt belvárosi hidakat, az Üllői út forgalmát pedig napi hatezer gépjárművel csökkentheti, így minden Budapesten közlekedő érezheti majd a forgalom csökkenését." – emelte ki Fürjes Balázs, aki a díjakat Tarlós István főpolgármesterrel közösen adta át.

A 2017. június 27-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, a legjelentősebb hazai és külföldi sztárépítészek fantáziáját egyaránt megmozgatta. Első díjat a rotterdami Erasmus-hidat is megálmodó UNStudio, Buro Happold Engineering alkotta konzorcium nyert. A zsűri értékelése szerint a győztes pályázat egy olyan 2x3 forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas híd terveit vetette papírra, mely egyszerre egyedi és elegáns, mégis dinamizmust és erőt sugárzó.

Megosztott második díjban részesült a Leonhardt, Andrä und Partner, Zaha Hadid Architects, WERNER Consult és Smoltzcyk & Partner, illetve a Lavigne & Chéron Architectes, Bureau d'Etude Greisch, Közlekedés Consulting Engineers, Geovil konzorciuma. Előbbi nevéhez fűződik a Zajed sejk-híd Abu-Dzabiban, míg utóbbi legismertebb munkája a Terenez-híd Franciaországban.

A szakma hazai és nemzetközi krémjét felvonultató zsűri három pályaművet részesített megvételben: a Knight Architects, Ove Arup & Partners, illetve a SpeciálTerv, Pipenbaher Inženirji, Bright Field Studios alkotta konzorciumot, valamint a Pont-TERV tervezőirodát.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.