Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2022. Június 11. 15:07, szombat | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Kiss Dániel

Kiképző búvárkonténert adtak át a Hableány sétahajó elsüllyedésének évfordulój

Kiképző búvárkonténert adtak át a Hableány sétahajó elsüllyedésének évfordulój

Átadták az ország első - a Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület kezdeményezésére kialakított - kiképző búvárkonténerét az elsüllyedt Hableány sétahajó tragédiája harmadik évfordulója alkalmából pénteken Baján.

Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen felidézte: 2019. május 29-én este kilenc órakor a Margit hídnál a kétezer tonnás Viking Sigyn szállodahajó a mindössze negyven tonnás Hableánynak ütközött, amely másodpercek alatt elsüllyedt a Dunában.

A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni a Dunából, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A legfiatalabb utas 6, a legidősebb 71 éves volt. A tragédia gyászával és szomorúságával két nemzetet köt össze - hangoztatta Zsigó Róbert.

A képviselő hangsúlyozta: a Havaria egyesület tagjai, akik elsőként végeztek felderítő merülést, úgy döntöttek, tanulni szeretnének a történtekből. Ezt a célt szolgálja az oktató búvárkonténer is. Segítségével a szakemberek ellenőrzött körülmények között, folyó vízében készülhetnek fel a hajóból való életmentésre, amely felbecsülhetetlen tapasztalatot jelent - fűzte hozzá.

Park Csul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete azt mondta: 2019. május 29-e a sokk pillanata volt, amely máig nem felejthető. Ugyanakkor köszönetét és háláját fejezi ki azoknak a búvároknak, akik mindent megtettek az áldozatok megmentéséért.

"A magyar kormány aktív támogatásával, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Havaria egyesület együttműködésével ugyanis sikeresen megtörténtek a szükséges intézkedések" - fogalmazott.A nagykövet kiemelte: amennyiben felgyorsulnak a baleset miatt indított perek és megszületik a bírósági ítélet, úgy egy év múlva már több áldozat családja tud könnyebb szívvel részt venni a megemlékezésen.

A diplomata szerint a Hableány tragédiája elkerülhető lett volna. Park Csul Min még sajnálatosabbnak nevezte, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta, majd megköszönte a Havaria egyesületnek az évfordulóról való megemlékezést.

Szathmári Zsolt, az egyesület elnöke úgy fogalmazott: a Hableány balesetében elhunyt dél-koreai és magyar áldozatokra emlékezve bízni kell abban, hogy soha többé nem történik hasonló tragédia.

Mint mondta, tapasztalataik arra ösztönözték a szervezet tagjait, hogy megoldást találjanak arra, hogyan lehet egy sikeres mentésre még jobban felkészülni. A búvárkonténer "születése" egyben a mentőbúvár-oktatás korszerűsítését, valamint a vízi közlekedés biztonságosabbá tételét jelenti - fűzte hozzá. Szimulációs hajóként a képzőkonténer belseje 56 féleképpen módosítható, így folyamatosan biztosítja a tapasztalás és tanulás lehetőségét - sorolta.

Felidézte, hogy néhány éve adták át a bajai önkormányzat, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Havária egyesület együttműködésében létrejött modern Búvár Kiképző Központot, amely nemzetközileg elismert vízből mentési képzést biztosít.

Mint mondta: a minősített búvárképzés lehetővé teszi, hogy a felkészült búvárok vízi baleseteknél, árvízeknél vagy roncskiemeléseknél segédkezzenek.Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a közmédiának úgy nyilatkozott: a Hableány sétahajó tragédiájánál olyan szervezetek munkáját kellett összefogni, amelyek ritkán dolgoznak együtt, főleg ennyire nehéz helyzetben.

A műveletben rendvédelmi szervek mellett olyan civil szervezetek munkáját is koordinálni kellett, amelyek technikai vagy humán képességeikkel járultak hozzá a hajó és a környezetében fellelhető holttestek felszínre hozásához - mondta.

Hajdu János felidézte: a tragédiát követően három óra alatt már a vízben voltak a szakemberek, erre kevesen képesek a világon.

Úgy fogalmazott: megfeleltek a feladatnak, sikeresen hozták a felszínre a hajóroncsban és a hajó körül lévő holttesteket, majd a tizenharmadik napon magát a hajót is.

A Havaria egyesülettel azóta is dolgoztak már együtt más műveletben - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 09:25, csütörtök | Belföld

KSH: augusztusban 14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

Augusztusban az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 9,3 százalékkal emelkedett a termelés, idén augusztusban kettővel több munkanap volt, mint tavaly.

2022. Október 06. 09:18, csütörtök | Belföld

Kontár munkát végeztek a tetőfedők, ráadásul több pénzt követeltek az idős megrendelőktől

Zsarolás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség két férfi ellen, akik munkájukért erőszakos fenyegetéssel a kialkudott összeg több mint kétszeresét követelték idős megrendelőiktől.

2022. Október 06. 08:16, csütörtök | Belföld

Aradi vértanúk - Országszerte tartanak megemlékezéseket a nemzeti gyásznapon

Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója, október 6. alkalmából.

2022. Október 06. 08:14, csütörtök | Belföld

A pedagógusok melletti szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten