Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Március 12. 13:49, péntek | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Kilábaltak a válságból a nyugdíjpénztárak

Kilábaltak a válságból a nyugdíjpénztárak

A nyolcvannál több önkéntes- és magánnyugdíj-pénztár a 2008-as drasztikus veszteségek után tavaly kiemelkedő, átlagosan 11 és 25 százalék közti befektetési eredményt ért el. Több közülük egy év alatt ledolgozta az előző évi neg

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) egy évvel ezelőtti összesítése eszerint 2008-ban a magánnyugdíj-pénztárak három portfoliójában átlagosan 3,7 és csaknem 26 százalék közti, az önkéntes pénztáraknál pedig átlag 10,7 százalék vagyonvesztést okozott a globális pénzügyi válság. Ez azt jelentette, hogy a pénztártagok jelentős részének megelőző tíz évi reálhozama egy esztendő alatt elveszett.

Akkor az optimista szakértők is 3-4 évet jósoltak a negatív hozamok ledolgozására, ezzel szemben ezt több pénztár már 2009-ben teljesítette, és a többi is közel került ehhez - mondta pénteken Szűcs József, a PSZÁF főosztályvezető-helyettese.

A 19 magánnyugdíj-pénztárban 3 millió ember 2600 milliárd forintnyi vagyonát kezelik, a 63 önkéntesnyugdíj-pénztárban pedig 1,3 millió tag 803 milliós befektetését tartották nyilván 2009. végén. A jól sikerült tavalyi évben az önkéntes pénztárak 16,76 százalék nettó átlaghozamot értek el. A szórás azonban jelentős: a leggyengébben teljesítő pénztár 4, a legjobb 38 százalék vagyongyarapodást produkált.

A magánnyugdíj-pénztárak háromféle portfoliójában szintén nagyon eltérő volt a hozamnyereség megoszlása. A szinte csak állampapírt tartalmazó - tehát szinte egyáltalán nem kockázatos - klasszikus portfoliók, amelyekben a vagyon 2 százaléka van, átlagosan 11,45 százalék nyereséget hoztak, ami az inflációval megtisztítva csaknem 6 százalék reálhozamot jelent. A vagyon ötödét kezelő, kockázatos és tökéletesen garantált értékpapírokat vegyesen forgató kiegyensúlyozott portfoliók 17,42 százalék nyereséget, tehát 12 százalék reálnövekedést értek el. A szinte csak magas kockázatú értékpapírokból, például részvényekből álló növekedési portfoliókban, ahol a vagyon 78 százalékát kezelik, 25,62 százalék hozamgyarapodás regisztráltak, ami 20 százalékos reálnövekedést jelent. A különbség itt is jelentős: a növekedési részben például 9 és 34 százalék között mozgott a pénztárak teljesítménye.

Tavaly 210 ezren váltottak pénztárat. A Független Hírügynökség kérdésére Szűcs József azt mondta: határozottan érezhető az emberek tudatossága a döntéskor, figyelik a pénztárak előző évi teljesítményét. A váltások száma nem nagy, de növekvő tendenciát mutat - tette hozzá.

Törvénymódosítás tavaly egyszeri alkalomként lehetővé tette az 52. életévüket betöltöttek számára a visszatérést a tisztán állami nyugdíjrendszerbe. A 123 ezer közül csaknem 74 ezren döntöttek így, a számlájukon lévő 100 milliárd forint vagyon visszakerül az államhoz.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.