Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2013. Augusztus 01. 08:24, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Kína békét szeretne a tengereken, de a szuverenitás kérdésében nem enged

Kína békét szeretne a tengereken, de a szuverenitás kérdésében nem enged

Kína tengeri területi vitáinak békés, tárgyalásos megoldására törekszik, de a szuverenitását érintő kérdésekben nem hajlandó kompromisszumra, és növeli védelmi képességeit - mondta az államelnök-pártfőtitkár.

Hszi Csin-ping, a legfelsőbb pártvezetés, a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága 25 tagú politikai bizottságának ülésén megerősítette, Kína a békés fejlődés útját járja tovább, de semmilyen körülmények között nem adja fel törvényes jogait és alapvető nemzeti érdekeit.
Hszi kiállt amellett, hogy Kínát tengeri hatalommá kell tenni, miközben az ország más államokkal mind nagyobb mértékben törekszik érdekeinek összeegyeztetésére. Vitáinak rendezésére készül, és a sajátjának tartott területeken más államokkal közös fejlesztéseket szeretne. Mindazonáltal Kína felkészül a "bonyolult helyzetek" kezelésére - mondta.
Hszi szerint a 21. században az óceánok és tengerek jelentősége egyre növekszik, szerepük nemcsak a gazdaság fejlesztésében és a kapcsolattartásban fontos, hanem az állam szuverenitásának, nemzetbiztonságának a szempontjából is. Ezeknek a vizeknek stratégiai szerepük van a globális versenyben - fogalmazott.
Kína tengerpartja körülbelül 32 ezer kilométer hosszú, és 6500 szigetet tart területéhez tartozónak. A hivatalos adatok szerint hárommillió négyzetkilométernyi tengeri terület tartozik az igazgatása alá. A már korábban napvilágot látott fejlesztési tervek egyik célja, hogy a "gigantikus" tengeri szénhidrogén-lelőhelyeket feltárják. A Dél-kínai-tenger olajtartalékát 23-30 milliárd tonnára becsülik, és jelentős mennyiségű földgázt is rejt a talapzat.
Tavaly a tengeri olaj- és gázkutatással, valamint feltárással foglalkozó legnagyobb állami cég (CNOOC) csaknem harminc új tengeri blokkot létesített külföldiekkel együttműködve, ezekből 22 van a Dél-kínai-tengeren. A múlt hónapban napvilágot látott hírek szerint Kína energiaforrást feltáró kutatásba kezdett a Kelet-kínai-tengeren, közvetlenül a kínai-japán határsáv mentén.
Kínának több szomszédos állammal is tengeri területi vitája van, a Kelet-kínai-tengeren Japánnal, a Dél-Kínai-tengeren pedig Vietnammal és a Fülöp-szigetekkel, valamint - kevésbé intenzív - Malajziával és Bruneivel. Peking a problémákat kétoldalú tárgyalásokon rendezné, és azt állítja, hogy a viták felélesztése mögött Manila részéről provokációk, Tokió részéről pedig a korábbi satus quo megváltoztatása áll.
A szomszédos államok Pekinget erődemonstrációval vádolják, hajóinak megsűrűsödött járőrözését félelemkeltésnek, agresszivitásnak tekintik. Kína szerint azonban a fellépése törvényes, és meggyőződése, hogy "ellenlábasait" az Egyesült Államok biztatja, mert a feszültségkeltéssel még indokoltabbá válik jelenléte, szerepének térségbeli növelése.

Címkék: Hszi Csin-ping, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 08:57, vasárnap | Külföld

Donald Trump győzött a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken is

Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat

2024. Február 28. 09:15, szerda | Külföld

Brit vezérkari főnök: a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal

Az elmúlt hetek rémületkeltő nyilatkozataival és szenzációhajhász szalagcímeivel ellentétben a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal - hangsúlyozta keddi beszédében a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.