Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2011. Június 10. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Kína: emberi anyatejet fejnek a tehenekből

Kína: emberi anyatejet fejnek a tehenekből

Kínai tudósoknak sikerült olyan genetikailag módosított teheneket kitenyészteniük, amelyek tőgyéből emberi anyatejet lehet fejni. A szakemberek abban bíznak, hogy minél hamarabb be tudják bizonyítani, hogy a tehenek teje teljesen egyezik az


A mesterségesen kitenyésztett tehenek száma immár eléri a 300-at. A tudósok elmondták: az állományt klónozott szarvasmarha embriókból hozták létre, amelyekbe először emberi géneket fecskendeztek be, majd beültették őket olyan tehenek méhébe, amelyek képesek voltak kihordani őket - írja a myfoxny.com.

A tejet jelenleg alapos vizsgálatoknak vetik alá a különböző szervezetek és intézmények. A tudósok szerint a genetikailag módosított tehenek teje szerkezeti felépítésében teljesen megegyezik az emberi anyatejjel, és rendelkezik ugyanazokkal az immunerősítő és antibakteriális hatásokkal is.

A tudósok ugyanakkor olyan szarvasmarhákat is kitenyésztettek, amelyek ellenállnak a kergemarhakórnak, illetve olyanokat, amelyekből több hús nyerhető. Az etikai aggodalmakra reagálva a szakemberek elmondták: jelenleg a Földön 1,5 milliárd ember éhezik, az ő feladatuk pedig az, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel segítsenek a rászorulókon.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több helyen

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában - közölte a HungaroMet vasárnap az MTI-vel.

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nyáriasan meleg idő várható június utolsó hetében

Sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani.