Városlista
2024. augusztus 6, kedd - Berta

Hírek

2024. Augusztus 06. 08:03, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kínai támogatást kap a Liberty Dunaújváros

Kínai támogatást kap a Liberty Dunaújváros

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz - közölte a Liberty hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a megállapodás 1,3 milliárd eurós összegre vonatkozik, és utat nyit a Liberty évi hárommillió tonnás elektromos ívkemencés létesítményének finanszírozása, azaz a berendezések exportja és telepítése előtt Dunaújvárosban.

A közleményben kiemelték, az elvi megállapodás megkönnyíti azoknak a további támogatásoknak, garanciáknak a megszerzését, amelyek alapján véglegesítik a beruházás tőkeszerkezetét.

Hangsúlyozták, az új létesítmény üzembe helyezésével az egyre elavultabbá váló szénalapú acélgyártási módszereket a legújabb, fenntartható acélgyártási technológiával váltják fel. A két új, 150 tonna kapacitású ívkemence (EAF) a korszerűsített, másodlagos kohászati létesítménnyel együtt képes lesz az acélhulladék újrahasznosítására, valamint a redukciós vaspellet közvetlen fölhasználására.

Hozzátették, az így előállított acéllemezeket a meleghengermű dolgozza majd fel. Az új üzem a korábbi technológiával összevetve lehetővé teszi, hogy a gyártás közvetlen CO2-kibocsátását mintegy 80 százalékkal csökkenthessék.

Ismertették, hogy az 1,3 milliárd euró értékű beruházási csomag magában foglalja a meglévő meleghengermű és horganyzósor korszerűsítését, valamint új gyártósorok telepítését, amelyek a védelmi- és autóipari termelés magyarországi gyártóbázisait szolgálják majd ki.

A bejelentés egybeesik a CISDI képviselőinek Liberty Dunaújvárosban tett látogatásával. A CISDI tovább folytatja a már megkezdett műszaki és megvalósíthatósági tanulmányok készítését, mielőtt az új, zöldacél-gyártásra alkalmas ultramodern acélmű-gyártási műszaki specifikációját véglegesíti - írták a közleményben.

A látogatás során a CISDI és a Liberty szakértői a svájci NPT és a német RCG szakembereivel együttműködve tervezik a termelő berendezések optimális elrendezését, valamint a technológia működtetéséhez szükséges áram-, gáz-, víz- és gőzellátási segédberendezéseket - fűzték hozzá.

A közleményben Thomas Gangl, a Liberty Steel Europe vezérigazgatója kijelentette, fontos mérföldkőhöz érkeztek, amely megalapozza, hogy a Liberty dunaújvárosi gyára a fenntartható acélgyártási technológiák terén élenjáró, modern zöldacél-üzemmé váljon. A projekt a tervezett ütemben halad, továbbra is együttműködnek minden érdekelt féllel annak érdekében, hogy a projektet hatékonyan megvalósítsák.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közleményben úgy fogalmazott: "folyamatosan követem a zöldacél-projekt előrehaladását, amely a Liberty csapata és a megvalósításban résztvevő más szakértők összehangolt erőfeszítései eredményeként alakul. A figyelmet a beruházás nemzetgazdasági szempontból való stratégiai fontossága indokolja".

Hsziao Peng, a CISDI elnöke kiemelte, ez egy jelentős lépés a dunaújvárosi acélmű szén-dioxid-mentesítésének és megújításának útján. Az üzemben a CISDI legmodernebb elektromos ívkemencéje kerül beépítésre, amely világszínvonalra emeli az üzem hárommillió tonnás termelési kapacitásait, jelentős CO2-kibocsátás-megtakarítás mellett.

A Sinosure Shanxi részéről Ho Csegang a közleményben hozzátette, a beruházás azért is fontos, mert egyben a magyar acélipar szén-dioxid-mentesítését és modernizációját támogató fejlett kínai technológia bemutatója is lesz. A Liberty Dunaújváros és a CISDI együttes erőfeszítése aláhúzza a Kína és Magyarország közötti erősödő együttműködést, és megmutatja, hogy a fenntartható acélgyártási technológiákba történő beruházás milyen hatalmas potenciális előnyökkel jár.

A Liberty Steel Group a GFG Alliance része, amely összefogja a Sanjeev Gupta és családja tulajdonában lévő globális vállalkozásokat és befektetéseket. A GFG Alliance három iparági pillérre épül, ezek: a Liberty Steel Group, az Alvance Aluminium Group és a Simec Energy Group. A GFG Alliance mintegy 35 ezer embert foglalkoztat 30 országban, és több mint 20 milliárd amerikai dollár bevételt termel.

A Liberty Dunaújváros a Liberty Steel Group része, utóbbi 11 milliárd dollár globális forgalommal, több mint 20 millió tonnás teljes hengerlési kapacitással, több mint 200 gyártási helyszínnel rendelkezik világszerte 13 országban, és mintegy 28 ezer embert foglalkoztat.

Az indiai Liberty Steel tavaly augusztusban nyerte meg a felszámolás alatt lévő dunaújvárosi Dunaferr acélgyártáshoz szükséges eszközeit birtokló új cégekre kiírt pályázatot.

A csungkingi székhelyű CISDI Engineering Co., Ltd. állami tulajdonú mérnöki vállalat, az acélgyártóknak a világ minden táján integrált szolgáltatásokat nyújt szakmai tanácsadási, mérnöki tervezési, EPC-szerződéskötési és berendezés-telepítési területen. Több mint 50 éves tapasztalattal a CISDI minőségi szolgáltatásokat kínál a fémipari projektekhez a termelés minden vonatkozásában.

A Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure) államilag finanszírozott és szakpolitika-orientált kínai biztosítótársaság, amelyet az állam azért hozott létre, hogy a nemzetközi együttműködést elősegítve fejlessze Kína külgazdasági kapcsolatait és külkereskedelmét. A Sinosure független jogi személyként hivatalosan 2001. december 18-án jött létre és kezdte meg működését, szolgáltatási hálózata mára az egész országot lefedi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 06. 07:58, kedd | Belföld

Meteorológia: a legmelegebb volt a július 1901 óta

A legmelegebb és a hetedik legszárazabb volt a július 1901 óta - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.

2024. Augusztus 05. 07:55, hétfő | Belföld

A héten visszatér a kánikula, de a hajnalok frissítőek lesznek

Hétfőn még szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, majd csökken a csapadék esélye, és visszatér a jellemzően napos idő gomoly- és fátyolfelhőkkel.

2024. Augusztus 04. 09:31, vasárnap | Belföld

Felszentelték a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Bözödújfalu immár nemcsak a falurombolás, hanem a közösség kitartásának, összefogásának és újjászültésének jelképe is

2024. Augusztus 04. 09:27, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 31. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: