Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 08. 13:49, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kincsekre bukkantak Walter Scott házánál

Kincsekre bukkantak Walter Scott házánál

Lenyűgöző építészeti műkincseket fedeztek fel Sir Walter Scott (1771–1832) skót költő és regényíró egykori dél-skóciai otthonának felújítási munkálatai során.

Az Abbotsfordban található ház felújítása során egyebek között gazdagon díszített padlókra, egy ősi kútalapra és a korai gázellátás nyomaira bukkantak a munkások. Matthew Withey kurátor szerint már a munkálatok megkezdése előtt fel voltak készülve arra, hogy „néhány lenyűgöző lelettel gazdagodnak”. A főépület csak jövő nyáron nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt. Az új látogatóközpont azonban már idén nyártól várja az érdeklődőket – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

A skót költő és regényíró által több mint 200 évvel ezelőtt megvásárolt ingatlan felújítási munkálatainak végeztével az épület híres lakosztályainak egy része ismét régi fényében fog ragyogni, új – például oktatási célra használható – szobákat rendeznek be, a ház egyik szárnyát pedig fogadóvá alakítják át a látogatók számára. A felújításnak már az első szakasza is beigazolta a kurátor reményeit.

A költő egykori dolgozószobája előtt heverő szőnyegek márványhatásúra festett padlózatot rejtettek. Ez valószínűleg még annak az eredeti díszítésnek a maradványa, amelyet Scott megrendelésére készített David Ramsay Hay, aki később az edinburghi Holyrood-palotának – a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának – a dekorálását is végezte, Viktória királynő megbízásából. A felújítás során a korai gázellátás nyomaira is rábukkantak a munkások. Az abbotsfordi ház volt ugyanis az egyik első épület Skóciában, ahol gázvilágítást használtak, habár a felszabaduló füst állítólag nagymértékben hozzájárult Scott rossz egészségügyi állapotához a későbbi években.

Felfedeztek továbbá egy régi kútalapot is az épületen belül, amely valószínűleg még azelőttről származik, hogy a költő 1811-ben megvásárolta a birtokot. „Az eddig felfedezett leletek egyedülálló betekintést engednek ennek a magával ragadó épületnek a történetébe, és egyszersmind értékes információkkal szolgának Walter Scott mindennapjairól és a kiváló kézműves munka, illetve az újítások iránti rajongásáról” – mondta Withey.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.