Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Január 02. 14:56, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Kinek a hibája? - Sok gyermek éppúgy éhezik, mint a szüleik

Kinek a hibája? - Sok gyermek éppúgy éhezik, mint a szüleik

Magyarországon az új év a megélhetési gondok súlyosbodásával, a társadalmi egyenlőtlenség példátlan elmélyülésével köszönt be, csak remélni lehet, hogy a tavaszra várható országgyűlési választás eredményeként lehetőség nyíl

Az Európai Unió által a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem évének nyilvánított 2010 első napjaiban Magyarországon egy milliós mélyszegénység tapasztalható, három millióan a létminimum szintje alatt élnek, további három millióan pedig létminimum közeli szinteken. (A létminimum 71.736 Ft volt 2009-ben.) - írják a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal szervezői.

A közlemény szerint míg a mélyszegénységben élő egymillió honfitársunk helyzetére az jellemző, hogy önerőből nem tudja biztosítani fennmaradását és megélhetését, további ötmillió bérből és fizetésből, illetve nyugdíjból élő magyar bevétele oly szerény, hogy alapvető szükségletek normális kielégítésére sem futja belőle, és életüket mindennapos anyagi gondok terhelik. Magyarországon 750 ezer szegény gyermek él, közülük 430 ezren nagyon szegénynek tekinthetők. Sok gyermek éppúgy éhezik, mint szüleik - tartalmazza az MSZF jelentése.

Mint írják, az emberhez méltó megélhetésért, az egészséges életért, a szellemi gyarapodásért küzdő MSZF a nemzetközileg is feltűnő méreteket öltő magyarországi elszegényedés okát politikai és rendszerbéli okokra vezeti vissza. Az uralkodó politika a dolgozó rétegek és a nyugdíjasok rovására igyekszik stabilizálni a pénzügyi egyensúlyt, ahelyett, hogy munkát adna az embereknek, és ezzel megélhetéshez juttatná őket. Bizonyítja ezt, hogy hazánkban mindössze 55-57 százalékos a foglalkoztatás, az ún. aktivitási ráta.

A jelenlegi politika ahelyett, hogy állami tulajdonba venné a nemzetgazdaság fejlesztése szempontjából alapvető fontosságú szektorokat, előnyben részesítené a munkaerő zömét foglalkoztató kis- és közepes vállalkozásokat, és segítené a szövetkezéseket, a transznacionális érdekek kiszolgálójává szegődött, szabad utat enged a forráskivonásnak, a multik profitexportjának, és szegénységet szül. A privatizáció, benne a magyar stratégiai javak elidegenítése, óriási tehertétel a hazai megélhetésre, a humán fejlődésre, a nemzeti érdekek érvényesülésére nézve a nyilatkozat szerint.

A privatizáció haszonélvezői a dolgozókkal fizettetik meg a válság árát. Egyetlen céljuk az, hogy megőrizzék kiváltságaikat. A megélhetési gondok miatt, a jobb életkörülmények reményében hazánkból tavaly több mint 300 ezren vándoroltak ki, főleg az EU fejlettebb országaiba, nálunk kevésbé fejlett országokból pedig ugyancsak több százezren vándoroltak be, és kértek letelepedést Magyarországon. A Magyar Szociális Fórum - SZK szerint a megélhetési gondok további súlyosbodásának a minimálbérek legalább 10 százalékos emelésével, a foglalkoztatás növelésével, munkahelyteremtéssel, a lakossági terhek mérséklésével, az eladósodás, és az otthonvesztés folyamatának feltartóztatásával kell véget vetni. Ezt várják az emberek minden politikai erőtől! - áll a közleményben.

Szakítani kell az alacsony bérekre és nyugdíjakra alapozott neoliberális gazdasági modellel, helyette a dolgozó többség érdekében álló szociális modell felé kell irányt venni. A nyilatkozat aláírói követelik, hogy a politikai erők ne önös érdekeiket helyezzék előtérbe, hanem döntéseikkel a széles néprétegek javát szolgálják! Módosítani kell a megtermelt javak elosztását a dolgozó és alkotó rétegek javára, mert különben pontosan azok szegényednek el, akik az ország fejlődéséhez szükséges értéket megtermelik. A megélhetési problémák orvoslása szorosan összeforr a nemzeti felemelkedés követelményével - vallják a civilek.

A Magyar Szociális Fórum demokratikus összefogást hirdet egy ilyen új politika hatalomra juttatása érdekében. „Világnézeti, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül kezet nyújtunk mindazoknak, akik a magyar nép boldogulását elválaszthatatlannak tartják a nemzeti tulajdon és a dolgozói tulajdon erősítésétől demokráciában és szabadságban - áll az MSZF szervezőinek - Kovács István, Jánosi Gábor, Salga István, Simó Endre, Sipos József, Szabó Sándor - újévi nyilatkozatában.

(MNO)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.