Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2017. December 20. 11:15, szerda | Külföld

Kinyitott a világ legrégebbi könyvtára

Kinyitott a világ legrégebbi könyvtára

Csak a Vatikánban van több ősi kézirat és kódex, mint az egyiptomi Szent Katalin kolostor könyvtárában. Utóbbi az elmúlt három évben felújítás miatt zárva volt, de ezen a hétvégén ismét megnyílt a látogatók és a kutatók előtt.

A Szabó Ervinről elnevezett testvéreivel ellentétben a Szent Katalinból nem lehet hazavinni a köteteket. A turisták megnézhetik, tudósok pedig kézbe is vehetik a köteteket.

A kolostort, amiben a világ legrégebben működő könyvtára is van, még Jusztiniánusz bizánci császár építtette, 548 és 565 között, és a benne lévő hatalmas mozaikok szintén világhírűek.

3300 ősi kéziratot őriznek itt, a legrégebbiek a 300-as évekből valók. A mostani felújítás közben előkerült egy eddig nem regisztrált kötet Hippokratésztől (ő írta az orvosok mai napig használt esküjének szövegét).

A Sínai-félszigeten lévő kolostor a Sínai Egyház tulajdonában van, amely nem a kopt irányzathoz tartozik (mint a legtöbb egyiptomi keresztény templom), hanem a görög ortodoxokhoz, ám azon belül is annak jeruzsálemi ágához.

Forrás: 444.hu

Fotó:magyarkurir.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.