Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2017. December 11. 07:00, hétfő | Belföld

Kiosztották a Gramofon-díjakat

Kiosztották a Gramofon-díjakat

Az elmúlt év legkiválóbb klasszikus zenei és jazz lemezfelvételeinek járó szakmai elismeréseket, a 2017-es Gramofon-díjakat adták át.

Az év magyar klasszikus zenei hanglemeze kategóriában hat lemezfelvétel nyerte el a díjat: Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán Hommage a Fritz Kreisler című albuma, Várdai István J. S. Bach Csellószvitek című lemeze, valamint Rohmann Imre és Rohmann Ditta Bartók, Debussy, De Falla és Ravel művei című felvétele.

https://papageno.hu/featured/2017/08/tenyleg-nincsenek-hatarok/

A díjban részesült Boldoczki Gábor és a Sinfonietta Cracovia Oriental Trumpet Concertos című lemeze Jurek Dybal vezényletével, Csajkovszkij VI. szimfóniája és Borogyin Polovec-táncok című felvétele Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar és a Cseh Filharmónia Énekkara előadásában, valamint Mahler II. szimfóniája a Budapesti Fesztiválzenekar, Gerhild Romberger és a Bajor Rádiókórus tolmácsolásában Fischer Iván dirigálásával – közölte a Gramofon december 8-án.

Az év külföldi klasszikus zenei hanglemeze kategóriában díjazott lett Aleksander Debicz és Marcin Zdunik Bach Stories című felvétele, Grigorij Szokolov, Trevor Pinnock, Yan Pascal Tortelier, illetve a Mahler Kamarazenekar és a BBC Filharmonikus Zenekar lemeze Mozart A-dúr zongoraversenyével és Rachmaninov III. zongoraversenyével, Julia Lezsnyeva, Mihail Antonyenko és a Concerto Köln Graun-operaáriákat tartalmazó felvétele, valamint a Sol Gabetta Live című album a csellóművésznő, a Berlini Filharmonikusok, Sir Simon Rattle és Krzysztof Urbanski szerepléséve.

Az év magyar jazzlemeze kategória díját három felvétel nyerte el: a Bacsó Kristóf Triad & Lionel Loueke Pannon Blue című lemeze, Lukács Miklós Larry Grenadier-vel és Eric Harlanddal készített Cimbalom Unlimited című produkciója, valamint a Tóth Viktor Tercett és Gareth Williams But Inside című albuma.

Joshua Redman és Brad Mehldau Nearness mellett a Vijay Iyer Sextet Far From Over című felvétele kapta az idei Gramofon-díjat Az év külföldi jazzlemeze kategóriában. A DVD-produkciók közül a Zürichi Operaház és Fabio Luisi nemzetközi sztárénekeseket felvonultató, Bellini I Capuleti e i Montecchi című operájáról és Berg Wozzeckjéről készített felvételeit díjazták.

A Gramofon szerkesztősége és kiadója a díjjal a klasszikus zene, a jazz és a nép-, illetve a világzene legkiválóbb lemezprodukcióit kívánja elismerni a művészi minőség és a felvételtechnikai megvalósítás színvonala szerint.


A 2017-ben megújított struktúra szerint a Gramofon-díjat azon hanglemez- és DVD-produkciók érdemlik ki, amelyeket a Gramofon – Klasszikus és Jazz folyóirat szakkritikusai az adott évben publikált recenzióikban a “remekmű” kategóriába soroltak.

Forrás: papageno.hu

Fotó: Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán fotó: Felvégi Andrea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 01. 09:00, vasárnap | Belföld

MÁV-Start: több vonalon változik a vasúti menetrend

A nyári menetrend végéhez, a tanévkezdéshez igazodva lép életbe hétfőn a vasúti menetrend több vonalat érintő, harmadik módosítása, amely az utazói észrevételek és a szakmai tapasztalatok figyelembe vételével készült

2024. Szeptember 01. 08:59, vasárnap | Belföld

Területvédelmi parancsnok: több ezren érdeklődnek a tartalékos szolgálat iránt

Több ezer ember érdeklődik a tartalékos szolgálati forma iránt, és több százas nagyságrendben kötöttek már szerződést is - közölte Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnoka szombaton Szolnoko

2024. Szeptember 01. 08:57, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: fejlődés csak ott lehet, ahol a technológia és az oktatás kéz a kézben jár

Fejlődés csak akkor és ott lehet, ahol a legmagasabb szintű oktatás és a legmodernebb technológia kiegészíti egymást

2024. Szeptember 01. 08:56, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 35. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: