Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 20. 07:27, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kipucolnák a világűrt

Kipucolnák a világűrt

Űrtakarítógéppel kívánja megtisztítani a világűrt a veszélyes hulladékoktól CleanSpeace One nevű programja keretében egy tekintélyes svájci felsőfokú oktatási intézmény, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL).

Programja olyan kisméretű műholdak kifejlesztését irányozza elő, amelyek alkalmasak a világűrben a hulladékok felkutatására, Föld körüli pályáról való eltávolítására és a Föld légkörében való elégetésére.

Jérome Grosse, az EPFL szóvivője elmondta: két megoldást tanulmányoznak. Az egyik a „kamikaze műhold”, amely megragadja a roncsot és vele együtt megsemmisíti magát, a másik pedig megragadja a hulladékot, és a légkörbe juttatja, ahol az lezuhan.

„Itt az ideje, hogy tegyünk valamit, hogy csökkentsük az űrszemét mennyiségét” – mondta Claude Nicollier svájci űrhajós, professzor a program ismertetésekor. A CleanSpace One program költségvetése 10 millió svájci frank (2,4 milliárd forint).

A CleanSpace kifejlesztői elsőként az első svájci műholdat, a 820 grammos, 10 centiméter oldalszélességű Swisscube-ot akarják begyűjteni. Fellövése után a (30 cm hosszú, 10 cm széles és 10 cm magas) CleanSpace One-nak el kell érnie a célpontot, meg kell ragadnia, stabilizálnia kell, el kell távolítani a föld körüli pályáról és a Föld légkörébe kell irányítania, ahol megsemmisíti magát, vagy leejti a roncsot. A hulladék megragadásához az EPFL-n az állat- és növényvilág inspirálta elgondolásokat tanulmányoznak.

Az EPFL szerint 16 ezer, 10 centiméteresnél nagyobb és több százezer ennél kisebb tárgy lebeg a világűrben. Sok közülük a világűrben széthullott rakéták vagy műholdak darabja.

Becsapódás esetén ezek a tárgyak súlyosan megrongálhatják a működő műholdakat. Ez történt 2009 februárjában is, amikor az Iridium-33 nevű amerikai távközlési műhold az üzemen kívüli Kozmosz-2251 orosz műholddal összeütközve felrobbant.

Az ilyen balesetek jelentősen megdrágítják a világűrbe kerülő objektumok biztosítását, amelynek a költségei már most elérik a 20 milliárd dollárt (4404 milliárd forint). Az EPFL szerint szaporodni fognak az összeütközések, mert a hulladékok mennyisége folyamatosan nő.

A Swiss Re svájci viszontbiztosító által tavaly közzétett tanulmány szerint minden évben egy a 10 ezerhez az esélye annak, hogy egy egy centiméteresnél nagyobb hulladék föld körüli pályán keringő, tíz négyzetméteres műholddal ütközik.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére