Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. Október 29. 16:27, szerda | Életmód

Kis jégpálya történelem - Beindul a korcsolyaszezon Budapesten is

Kis jégpálya történelem - Beindul a korcsolyaszezon Budapesten is

Szó szerint szabad a pálya: október 30-án a szabadtéri korcsolyapályák között elsőként megnyitja kapuit a Jégterasz. Különleges technikájának köszönhetően a pálya akár 30 fokos hőségben is használható – hol vagyunk már attól, amikor sertészsírral „tartósították” a jeget. A szezon kezdetén lássuk, hogyan jutottunk el az első korcsolyapályáktól egészen az 50 ezer főt szórakoztató jeges központokig.

Az első

Mint oly sok más, a korcsolyapályák története is Londonban kezdődött. A korabeli híradások szerint 1844-ben nyílt meg a Glaciarium az brit fővárosban, ám mivel a hűtési technika még nem volt túl fejlett, sertészsírral és különféle sókkal próbálták használható állapotban tartani a jeget. Ez annyira kellemetlen illatokat árasztott, hogy a közönség idővel elmaradt. A jégpályák bő 30 évvel később váltak újra népszerűvé.

A legnagyobb

Kanadában a hoki nemzeti sport, nem csoda, hogy az ország fővárosa, Ottawa ad otthont a világ legnagyobb jégpályájának. A Rideau csatorna belvárosi részén 7,8 kilométeres szakaszon korcsolyázhatnak a sportolni vágyók, összesen 90 hokipályányi terület vár rájuk. A gigantikus csatorna pálya nyitónapján 50 ezren élvezték itt a téli sportokat.

A legjobb illatú

Minden évben megnyitják az Eiffel-torony első emeletén a vanília illatú jégpályát, amelyet egyszerre nyolcvanan használhatnak. A létesítmény nemcsak az orrot, hanem a szemeket is kényezteti, hiszen a lámpák többfajta színnel világítják be a jeget. Az 57 méter magasan fekvő pályával az a városvezetők célja, hogy visszacsalogassák a párizsiakat a város jelképére, mert a felmérések szerint csak minden tízedik látogató helybéli.

A hazai szezon első szabadtéri jégpályája, a Jégterasz október 30-tól, az Aréna Pláza főbejáratánál várja a látogatókat.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.