Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 23. 19:39, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kisbolygóbányászat segítheti az emberiség "kirajzását"

Kisbolygóbányászat segítheti az emberiség

Az aszteroidák nyersanyagvagyonának és vízkészleteinek kiaknázása segítheti az emberiség "kirajzását" a világűrbe - állítja a Deep Space Industries Inc. nevű amerikai cég, amely a kisbolygókon folytatandó bányászat céljából alakult

"Mindaddig csupán vendégek leszünk a világűrben, amíg meg nem tanuljuk, hogy miként hasznosítsuk kincseit. A Deep Space (Mély Űr) feladata e források felkutatása, kiaknázása és feldolgozása civilizációnk megmentése érdekében, és azért, hogy segítsük az emberiség terjeszkedését a világűrben" - fogalmazott Rick Tumlinson, a cég elnöke.
A Deep Space a második aszteroidabányászatra szakosodott amerikai vállalkozás a Planetary Resources után, amely 2012 áprilisában alakult - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
A cég tervei szerint már 2015-ben útnak indíthatják a kis terepkutató űreszközökből álló flottát. A mindössze 25 kilogrammos Firefly-ok (Szentjánosbogarak) az olcsó CubeSat műholdak szabványa szerint készülnek. Ugyancsak alacsonyra tervezik az űrbe juttatásuk költségét, hiszen nagy kommunikációs műholdakkal együtt állítják pályára a hordozórakéták.
"Minden eddiginél kisebb, olcsóbb és gyorsabb űreszközöket állíthatunk elő. Egy teljes Firefly-flottát indítunk útnak, amely megvizsgálná a Föld közelébe kerülő összes égitestet" - mondta Rick Tumlinson.
A Flirefly-flotta "kikövezi az utat" a 32 kilogrammos Szitakötőknek, a Dragonfly-űrhajóknak, amelyeket 2016 elejétől bocsáthatnak fel és amelyek képesek az aszteroidákon begyűjtött mintákat eljuttatni a Földre. A Szitakötők küldetése 2-4 éven át tart - a minták segítségével a cég kijelölheti a bányászati szempontból legkecsegtetőbb célpontokat, a többit pedig kutatóknak és gyűjtőknek értékesítik.
A Deep Space végső célja az aszteroidák nyersanyagvagyonának kinyerése és hasznosítása. A tervek szerint tíz éven belül megkezdődhet a bányászat - kezdetben a nyersanyagokat műholdak, később kozmikus napelemek építésére használják fel.
A cég szeretné kinyerni a kisbolygók vízkészletét is, amelyből az űrhajók legfőbb üzemanyaga, hidrogén és oxigén állítható elő. Ez kozmikus "üzemanyagtöltő-állomások" létesítését tenné lehetővé, ahol "tankolhatnának" a műholdak és űrhajók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.