Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. December 03. 08:30, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kisebb lemaradás a kukorica betakarításában Győr-Moson-Sopronban

Kisebb lemaradás a kukorica betakarításában Győr-Moson-Sopronban

A december előtt megérkezett hó és fagy előtt a gazdálkodók számottevően fel tudták gyorsítani betakarítási és vetési munkáikat, de így sem sikerült elérni az egymillió hektáros búzaterületet. Jobb a helyzet az aratásnál. A napraf

Betakarítás és vetés

A november végéig tartó néhány hét enyhébb és száraz időjárása kedvezett az őszi munkáknak. A termelőkre rá is fért ez a szerencsés helyzet, melyet ki is használtak. Igazi meglepetést okozott az őszi búza vetése. A hónap elején a szakmai szervezetek vezetői nagy elmaradásról nyilatkoztak, s ezt igazolja az MgSzH november 22-i jelentése, mely szerint a tervezett 1,08 millió hektár 91%-át sikerült addigra elvetni. Kérdés, hogy a mostani havas, fagyos időjárás meddig tart, azaz a november vége felé talajba került magnak lesz-e esélye csírázni és fejlődni. Új területek vetése erősen kétséges, így biztos, hogy egymillió hektár alatt marad vetésterület, ami több évtizedes negatív rekord.

A kukorica betakarítása is viszonylag sokat haladt előre, manapság a terület 10 százalékán lehet még kinn a termés - november 22-én még 14 százalék volt az arány, 6,5 millió tonnás betakarított termés mellett. Ez azt jelenti, hogy december elején 6,7-6,8 millió tonna kerülhetett a magtárakba. Kismértékű lemaradás tapasztalható Nógrád, Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében.

November végére vélhetően végeztek már a napraforgó aratásával, - kivétel a víznyomásos területek - ugyanis november 22-ig a napraforgó 99%-át (973 ezer tonna) takarították be Magyarországon. A termésátlag 1,972 t/ha volt. A hátralévő 7 ezer hektár termésmennyiségével sem éri el várhatóan az országos termés az 1 millió tonnát, amire 2003 óta nem volt példa - jegyzi meg a Magyar Agrárkamara elemzése.

Termelői és tőzsdei árak

Az étkezési búza és a takarmánykukorica termelői árának emelkedése november végére megállt a magyar tőzsdén, igaz ez igencsak magas szintet jelent, és jellemző a fizikai piacra is. A kukorica folyamatosan bővülő kínálatát tükrözi a termelői ár lassú mérséklődése, de a kereslet továbbra is erős a termény iránt, ami visszafogja az ár csökkenését. A végleges európai és hazai kínálat fogja beárazni a piacot az év végére. Az étkezési búza termelői ára 93, a takarmánykukoricáé 59 %-kal haladta meg a 45. héten az egy évvel korábbit.

Az étkezési búza termelői ára attól függő, hogy belföldi felhasználásra, vagy exportálásra szánják. Míg itthon a malmok képesebbek voltak magasabb árat (60000 Ft/t felett is történtek kötések) is megadni, addig a kereskedők nem igen mentek az 55000 Ft/t-ás szint fölé. A takarmány búzát és takarmány kukoricát közel azonos áron, tonnánként 46000-49000 Ft-ért adják-veszik.

A BÉT-en a napraforgómag decemberi jegyzése 128 ezer Ft/tonna, a márciusi jegyzése 131 ezer Ft/tonna volt november közepén. A nemzetközi árcsökkenéseket egyelőre nem követte a BÉT áruszekciója, mert a hazai piaci viszonyok voltak a meghatározók az utóbbi hetekben. A nem várt gyenge termés felhajtotta az árakat. A termelői árak a repce esetében 108000-113000 Ft/t.

Világpiac és készletek

A nemzetközi kitekintés során kiderül, hogy az USA agrárminisztériumának (USDA) novemberi adatai szerint a kukorica globális kibocsátása 818,5 millió tonna körül várható a 2010/2011. gazdasági évben, ez 6%-kal meghaladja az előző szezon termését. Ezzel egyidejűleg a korábbihoz képest 2 millió tonnával nagyobb, 837 millió tonna felhasználást valószínűsítenek. Négy év óta először haladja meg számottevően a felhasználás a megtermelt mennyiséget. Mindezért az utóbbi évek legalacsonyabb szintjére süllyedhet a kukorica átmenő készlete a világon. A nemzetközi árutőzsdéken - ellentétben a magyarral - jelentős áresésekre került sor a profitrealizálási hullám miatt. Így a búza és kukorica jegyzése 15-20%-os árcsökkenést ért el Chicagóban, szójabab 10%-ot vesztett az értékéből.

Argentínában a jelenlegi prognózisok szerint rekord mennyiségű, 26 millió tonna kukorica teremhet a folyó gazdasági évben. Ezek alapján 18 millió tonna exportot valószínűsítenek, amelyből az első 5 millió tonnát a napokban hagyta jóvá a kormány.

Az Európai Unióban Franciaországban 13,6%-kal, Olaszországban 3,5%-kal lehet kevesebb a kukoricatermés az idén, mint egy évvel korábban. Romániában ellenben közel 23%-kal több tengerit takaríthatnak be 2010-ben, mint 2009-ben, ezzel az Unió második legnagyobb kukoricatermesztő országává léphet elő, megelőzve Olaszországot és Magyarországot. Hazánkban a korábban prognosztizáltnál valamivel kevesebb, 7 millió tonnát meghaladó mennyiségű kukorica betakarítása várható az idén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.