Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Április 19. 17:51, csütörtök | Helyi

Klasszikus évaddal ünnepli 40. születésnapját a Győri Nemzeti Színház

Klasszikus évaddal ünnepli 40. születésnapját a Győri Nemzeti Színház

Októberben lesz negyven éves a Győri Nemzeti Színház épülete, így 2018/19. mottójának a „Klasszikus évadot” választotta a társulat vezetése.

A csütörtöki sajtótájékoztatón kiderült, milyen darabokat láthatunk még a felújítás előtt.

A színház és a Győri Balett társulata 2019-től költözik két évadra az Olimpiai Sportparkba, hiszen – ahogy már mi is többször beszámoltunk róla – teljesen felújítják az épületet. Előtte azonban, a kerek évforduló alkalmából októberben nyílt nappal és gálával, valamint egy különleges kiadvánnyal készül a társulat, melyben a művészek személyes gondolatai is olvashatók.

A mostani, Örökzöld évadban 11.381 bérlet fogyott, ami csaknem tíz százalékos növekedés az előzőhöz képest, s rekord a teátrum történetében. Forgács Péter igazgató elmondta, a bérletek struktúrája nem változik, viszont a jegyekkel együtt tíz százalékkal nő az áruk, kivétel ez alól a Vill-Korr Sulibérlet.

A sajtótájékoztatón köszöntötték Győr Megyei Jogú Város képviseletében Radnóti Ákos alpolgármestert és Rózsavölgyi Lászlót, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökét, Szombati-Serfőző Esztert, a Kulturális és Sport Főosztály főosztályvezetőjét és Hermann-né Gesztrich Nikolettát, a Kulturális Osztály osztályvezetőjét.

Forgács Péter ismét köszönetet mondott Gasztonyi Lászlónak, a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezetőjének a Sulibérlet támogatásáért, amely a jövőben is folytatódik. Erről biztosította a megjelenteket Stefanits Adél, a Vill-Korr Hungária Kft. igazgatósági irodavezetője.

Radnóti Ákos alpolgármester a jelenleg is tartó évadot értékelve elmondta, egyértelműen jók a visszajelzések a színház és a balett társulata felé a közönség és a szakma részéről is, ezt a bérleteladások mellett az elmúlt időszak számos díja és kitüntetése is bizonyítja. „Az épület jelentős átalakítás előtt áll, és mi magunk sem gondoltuk volna, mi minden másra is alkalmas lesz az Olimpiai Sportpark: reményeink szerint kiválóan szolgálja majd a felújítás átmeneti időszakában a közönség és a művészek igényeit. Óriási fejlesztésről van szó, hiszen összesen 20 milliárd forintból újul meg az épület a Modern Városok Program keretében.” – emlékeztetett, majd a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatról is beszélt: Győr továbbra is versenyben van a címért, a döntés decemberben születik meg, s a pályázat eddigi sikeréhez a két társulat is sokat hozzátett.

A következő évad bemutatóit Forgács Péter ismertette. A nagyszínházban elsőként Mikszáth Kámán Különös házasság című színművét láthatjuk (rendező: Valló Péter), ezt követi Anton Pavlovics Csehov Sirálya (rendező: Bagó Bertalan). Novemberben a Győri Balett premierje következik a sorban, Ángel Rodriguez spanyol koreográfus viszi színpadra a Black to Say Silence/Sötét, csönd című darabot. A táncköltészettel az I. világháború áldozataira emlékeznek.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója felidézte, negyven éve, 1978. október 31-én részt vett a színház első bemutatóján, a Fáklyalángon. „Néztük az új épületet, és minden vágyam az volt, hogy itt táncolhassak. Ez a vágy valóra vált, s a Győri Balett jövőre lesz negyven éves. 2019 nyarán kézen fogva sétálunk majd át, a színház és a balett társulata az Olimpiai Sportparkba.” – árulta el.

A balettbemutató után Egressy Zoltán író és Fenyő Miklós énekes közös musicaljét láthatjuk Aréna címmel (rendező: Forgács Péter). A jövő évadban is lesz opera, Wolfgang Amadeus Mozart: Figaro házasságát mutatja be a társulat a Co-Operával közösen (rendező: Szabó Máté). A zenés darabok után ismét egy színmű kerül a nagyszínpadra, az irodalmi Nobel-díjas John Steinbeck: Egerek és emberek című klasszikusát (rendező: Szűcs Gábor) mutatják be. A sort egy operett zárja, mégpedig Huszka Jenő – Bakonyi Károly – Martos Ferenc szerzőtriótól a Bob herceg (rendező: Radó Denise).

A Kisfaludy teremben Carlo Goldoni: Két úr szolgája című komédiát (rendező: Funtek Frigyes), Heltai Jenő: A tündérlaki lányok című színművet (rendező: Forgács Péter) láthatjuk, a Vill-Korr Sulibérlet keretében pedig Kszel Attila: Mágusok és varázslók színműve (rendező: Kszel Attila), szintén Kszel Attila, illetve Szücs Péter Pál: Ludas Matyi Jr. című színművet (rendező: Kszel Attila) és Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című meséjét (rendező: Simon Kornél) mutatja be a társulat.

Stefanits Adél, a Vill-Korr Hungaria Kft. igazgatósági vezetője elmondta, lassan iskolás korba lép az általuk támogatott Sulibérlet, amit a gyerekek nagyon megszerettek az elmúlt öt év során, az iskolák versengenek, hogy bérletet vásárolhassanak a diákoknak. „Elkötelezettek vagyunk a sport és a kultúra támogatása iránt, s amíg Vill-Korr lesz, ez így is marad.” – hangsúlyozta.

Az új évad ismertetőjén részt vett a győriek egyik nagy kedvence Járai Máté Jászai Mari-díjas színművész is, aki többek között az Egerek és Emberek főszerepét játsza majd.

Végezetül kiderül, a 2018/19-es évadban műsoron marad az István, a király melyet 2018. áprilsi 20-án szombaton mutatnak be és a nagy közönségkedvencek: A padlás, az Abigél, a Csoportterápia, a Primadonnák és A Pál utcai fiúk.

Írta: Zoljánszky Alexandra- GyőrPlusz

Forrás: gyorplusz.hu

Főkép: gyoriszinhaz.hu

Fotók: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.