Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

Idén ugyanis mind a Rubik-kocka, mind a feltaláló Rubik Ernő születésnapos volt. Eljön és előadást tart Rubik Ernő is.

A győri önkormányzat és a Széchenyi-egyetem által meghirdetett kocka bajnokságra keresik korosztályonként azt a 12-12 altalános és középiskolás diákot, akik részt vesznek 2024. szeptember 12-én a Széchenyi István Egyetem „Kocka” épületében a városi döntőn. Amint Dézsi Csaba András polgármester Facebook-oldalán is közzétette: az eseményt megtiszteli jelenlétével Rubik Ernő is.

Az alkalmat a kettős jubileum kínálja, mivel idén tavasszal 50 esztendős lett a világszerte jól ismert Rubik-kocka, ráadásul konstruktőre, az egyik leghíresebb magyarnak tekinthető Rubik Ernő ugyanebben az évben, július 13-án töltötte be a 80. évét. Az általa tervezett játékot Magyarországon „Bűvös kocka” néven ismerte meg szinte minden akkori korosztály, a világ gyermekeinek iskolatákáiban és otthoni polcán már akkor is „Rubik-kockaként” állt a játék Japántól Amerikán át Ausztráliáig.

A Rubik Év alkalmából szeptember 12-re bajnokságot hirdet a város az általános és középiskolás diákok számára, ennek megfelelően az első korosztályba a 6-13 évesek, a 2. korosztályba a 14 19. évesek tartoznak. A versenyre szeptember 10-éig, azaz keddig lehet regisztrálni, itt.

A verseny részleteiről emailben küldenek további információt, a döntőt szeptember 12-én, csütörtökön tartják az egyetemi Kocka épületben (ez volt kekszgyári raktár).

Címkék: győr, kocka, Rubik Ernő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.