Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2011. Május 09. 07:29, hétfő | Kék hírek
Forrás: Független Hírügynökség

Kolbász mérgezte meg az egész családot

Kolbász mérgezte meg az egész családot

A kaposvári piac előtti parkban egy férfitől vették azt az 5-6 kg nyers füstölt szalonnát, sonkát és vesepecsenyét, amelytől egy Somogy megyei négyfős család 3 tagja botulizmus gyanújával kórházba került. Az Országos Epidemiológiai K

A család megbetegedett három tagja az Epinfo beszámolója szerint az ajándékba kapott húst nyersen fogyasztotta. A család negyedik tagja csak azután evett belőle, hogy megfőzte, ezért nem betegedett meg. A húst ajándékozó másik családból sem lett beteg senki, mivel ők is csak hőkezelés után fogyasztották azt el. Az élelmiszerbiztonsági hivatal laboratóriuma megvizsgálta a betegek háztartásában talált nyers sonkát és vesepecsenyt, amelyekben botulinum-toxin jelenlétét valószínűsítették.

A botulizmus, vagy ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elő Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végződhet. A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, amely kapcsolatba hozható a télen népszerű házi disznóvágásokkal. A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, a botulotoxin egy grammjának milliomod része is halálos lehet az emberre. A méreganyag jellemzően a nem megfelelően hőkezelt füstölt hurkában, sonkában, kolbászban és disznósajtban fordul elő.

A botulizmus tünete, ha pár nappal az étel elfogyasztása után az ember levertnek érzi magát, izzad, izomfájdalmai, hasi panaszai vannak, látási zavart, szájszárazságot, nyelési és hangképzési zavart, rekedtséget, esetleg bénulásos tüneteket tapasztal. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni és jelezni kell, hogy a beteg házi disznóvágásból származó terméket evett. A botulizmust okozó baktérium egyébként hatástalanná válik, ha legalább 10 percig forralják az ételt.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 03. 09:01, szombat | Kék hírek

NAV: folytatódik a nyári ellenőrzés

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2024. Augusztus 01. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismét keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol.

2024. Július 30. 07:59, kedd | Kék hírek

Közel tízezer hamis cipőt találtak a pénzügyőrök Bács-Kiskun vármegyében

Közel tízezer hamis cipőt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Bács-Kiskun vármegyében - tájékoztatta az adóhatóság hétfőn az MTI-t.