Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2010. Február 15. 14:08, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Komoly kockázatok a költségvetésben

Komoly kockázatok a költségvetésben

Az IMF és az unió szakértői jelentős kockázatokat látnak az idei költségvetésben. Szerintük 2011-ben újabb megszorító intézkedésekre lehet szükség. Róna Péter közgazdász szerint a büdzsé növekedésellenes és nem tükrözi a nemze

Jelentős kockázatokat látnak az idei költségvetésben a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió szakértői. A készenléti hitelkeret felülvizsgálata után a szakértők azt mondták: elégtelennek bizonyulhat a költségvetésben lévő tartalék, ezért a kormánynak készen kell állnia a keret növelésére. 2011-ben pedig újabb megszorító intézkedésekre lehet szükség a költségvetési hiány 3 százalékosra csökkentésére.

A magyar pénzügyminiszter továbbra is teljesíthetőnek tartja 2010-ben a 3,8 százalékosra tervezett deficitcélt. Oszkó Péter közölte azt is: újra módosították a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzést. A korábban közölt 0,3 helyett csak 0,2 százalékos recesszióra számítanak idén.

Elmondta: az IMF-hitel soros részletét továbbra sem kívánják lehívni, mert az államháztartás finanszírozása a pénzpiacról megoldott. A 20 milliárd eurós kölcsönből Magyarország eddig 14,2 milliárdot hívott le.

Több okból is elhibázott

A nemzetközi szervezetek is látják, hogy nem tartható az idei költségvetés - mondta Róna Péter közgazdász Kontraszt című műsorunkban. Az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének oktatója több okból is elhibázottnak tartja a büdzsét.

Véleménye szerint a dokumentum nem tükrözi a nemzetgazdaság valódi helyzetét, ráadásul növekedésellenes. A szakember egyetlen olyan tényezőt sem lát a Pénzügyminisztérium által összeállított költségvetésben, amely a magyar gazdaság fellendülését eredményezné.

„A gazdaság teljesítőképessége gyengébb lesz a vártnál és ebből kifolyólag a különböző adóbevételek nem érik el a korábban tervezett szintet" - fejtette ki a közgazdász.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 17. 18:09, vasárnap | Belföld

Egy rakás csempészcigivel bukott le

Több mint 18 millió forint értékű csempészett cigarettát szállított, a szabolcsi rendőrök elfogták.

2021. Október 17. 14:08, vasárnap | Belföld

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés.

2021. Október 17. 13:07, vasárnap | Belföld

Már több mint 50 ezer család igényelt otthonfelújítási támogatást

Több mint 50 ezer család igényelt már otthonfelújítási támogatást összesen mintegy 65 milliárd forint értékben - mondta a közösségi oldalán szombaton közzétett videójában Novák Katalin.

2021. Október 17. 11:04, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon.