Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Május 05. 14:35, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Kontrollálni lehet az asztmát

Kontrollálni lehet az asztmát

2010. május 4-e az asztma világnapja, amely az idei évben az asztmakontrollra helyezi a hangsúlyt. Az Asztma Világnapját szervező GINA nemcsak jelentős nemzetközi kampánnyal hívja fel a betegek figyelmét arra, hogy az asztma kezelhető és meg

Magyarországon egyre több asztmás szorul kórházi kezelésre A hörgők, légutak és tüdő krónikus betegsége, az asztma a világon több mint 300 millió embert érint, és sajnos ez a leggyakoribb krónikus betegség a gyermekek körében. Az asztma tipikus fejlett országokbeli probléma, ahol a légszennyezettség, a különféle allergén anyagok elterjedése miatt egyre többen válnak beteggé. Ugyanakkor a kis és középjövedelmű országokban, az aluldiagnosztizálás és az egészségügyi rendszerek fejletlensége miatt még ma is sok-sok ezer asztmás haláleset fordul elő.


Magyarországon a szénanáthás és az asztmás betegek száma tíz év alatt több mint háromszorosára emelkedett, napjainkban ők adják a tüdőgondozók látogatóinak közel háromnegyedét. Magyarországon jelenleg a 223 ezer asztmával kezelt beteget tartanak nyilván. Nálunk is ez az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség, amely azonban kialakulhat felnőttkorban is. Az asztmás megbetegedések száma, illetve a kórházban eltöltött napok száma évek óta folyamatosan növekszik.

Ha egy asztmás beteg megfelelően kontrollálja a betegségét, akkor el tudja látni a feladatait, iskolába és munkába jár, nem esik nehezére a fizikai aktivitás, a torna és a normál sporttevékenységek sem. A nappalait és az éjszakáit nem zavarják meg az asztma tünetei és a legritkább esetben jelentkezik nála roham. Emiatt nem szorul kórházi kezelésre és sürgősségi ellátásra. Nincs szüksége azonnali rohamoldó gyógyszerekre, ellenben olyan folyamatos kezelést kap, amely személyre szabottan a mellékhatások kiiktatásával biztosítják számára a megfelelő életvitelt. A folyamatos asztmakontroll megteremtéséhez csak néhány egyszerű lépést kell tennie a betegeknek. Egyrészt folyamatosan szednie kell az asztmatünetek kezelésére szolgáló, orvos által felírt gyógyszereket. A betegeknek ismerniük kell, hogy milyen allergén anyagok és milyen élethelyzetek válthatják ki a rohamokat, és kerülnie kell azokat. Mindemellett évente 2-3 alkalommal akkor is el kell mennie felülvizsgálatra, akkor is, ha nincsenek.

Asztma kisokos


Az asztma a tüdő krónikus gyulladásos betegsége, és kiújuló - zihálással, fulladásérzéssel, mellkasi feszüléssel és köhögéssel járó -, rendszerint éjszaka jelentkező rohamokkal jár. Hosszú távon a nem megfelelően kontrollállt asztma a légutaktartós károsodásához vezethet. A betegnél roham idején légszomj és zihálás alakul ki, amelyek eltérő súlyossággal és gyakorisággal jelentkezhetnek.

A tünetek naponta több alkalommal is előjöhetnek, másoknál hetente vagy súlyos fizikai aktivitás, esetleg éjszaka, alvás közben jelentkeznek. Az asztmás roham alatt a hörgők és a légcső megduzzad, így a légutak szűkülnek, ezzel akadályozva a levegő ki- és beáramlását. Az időszakos asztma tünetei gyakran okoznak álmatlanságot, nappali fáradékonyságot, csökkentik a fizikai aktivitás szintjét, a betegnek távol kell maradnia az iskolától vagy a munkahelyétől. Az asztma kialakulásának alapvető okai még nem teljesen ismertek.

A legerősebb kockázati tényező a genetikai hajlam és környezeti behatások együttes megjelenése: a belélegzett káros anyagok és részecskék allergiás reakciókat válthatnak ki, vagy irritálják a légutakat, súlyos esetben pedig kialakulhat az asztma. Az allergén lehet: beltéri (pl. háziporatkák ágynemű, szőnyeg, kitömött bútorokat, a környezetszennyezés és a kedvtelésből tartott állatok szőre), kültéri (pl. pollenek és penészgombák), dohányfüst, légszennyezés. Az asztmás rohamot kiválthatja fokozott fizikai aktivitás, a szokatlanul hideg levegő, de szélsőséges érzelmi állapot is. Bár az asztma nem gyógyítható, a folyamatos gyógyszeres kezelés segíthet a megfelelő életminőség kialakításában.


A legtöbb asztmás kétféle kezelésben részesül:


- Gyorsan ható, azonnali segítséget nyújtó szerek, amelyek az asztmás rohamot enyhítik.
Folyamatosan szedendő gyógyszerek, amelyek segítségével megelőzheti az asztmás tünetek kialakulását.
- Legyen tisztában azzal, hogy mi okozza az asztmás tüneteit és kerülje azt.

Minden asztmás számára más és más tényezők jelentenek rizikófaktort:
- Kerülje az asztmát okozó allergéneket, mint például az állatokat, az állatszőrt, a poros helyeket, az erős illatanyaggal és levegőszennyeződéssel bíró helyeket, a virágport, a cigarettát és kandalló füstöt! Vegyen be gyógyszert mielőtt edzeni kezd vagy kemény fizikai tevékenységet végez!
- Működjön együtt az orvosával az asztma kezelésében! Évente 2-3 alkalommal menjen orvoshoz felülvizsgálatra akkor is, ha jól érzi magát és nincsenek tünetei!
- Kérdezzen orvosától!
Legyen biztos a gyógyszer szedésében és alkalmazási eljárásaiban!
- Azonnal reagáljon asztmás tüneteinek rosszabbodására! Ismerje meg, hogy milyen tünetek előzik meg a súlyos asztmás rohamot és készüljön fel az azonnali reakcióra!
- Az asztmás roham után konzultáljon orvosával, vizsgálják felül gyógyszeres kezelését, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a hasonló súlyos rohamok!


www.patikamagazin.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.