Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 06. 14:30, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Korábban kezdődik a szellemi hanyatlás, mint hinnénk

Korábban kezdődik a szellemi hanyatlás, mint hinnénk

A megismerőképességek hanyatlása már 45 éves kortól elkezdődhet, nem 60 év körül, ahogyan azt legtöbben gondolják – állítják kutatók.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányhoz 1997-től kezdődően tíz éven át 5198 férfit és 2192 nőt követtek nyomon a University College London és a francia Epidemiológiai Kutatóközpont munkatársai. A vizsgálatba bevont önkéntesek londoni köztisztviselők voltak, akiknek életkora 45 és 70 év között volt a kezdetekkor. A követés tíz éve alatt háromszor mérték fel tesztekkel a résztvevők memóriáját, hallási és vizuális megértési készségeit, szókincsét.

Az eltelt idő alatt a szellemi képességek 3,6 százalékos hanyatlását állapították meg a 45-49 éves és 9,6 százalékos visszaesését a 65-70 éves férfiaknál. Ugyanezekre a korcsoportokra vonatkozóan a nőknél 3,6 százalék, illetve 7,4 százalék volt a tapasztalt hanyatlás mértéke. „A kognitív hanyatlás már a korai középkorúaknál jelen van” – állítják a dolgozat szerzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk