Városlista
2025. március 14, péntek - Matild

Hírek

2013. Március 09. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Korai halált okozhat a feldolgozott húsok gyakori fogyasztása

Korai halált okozhat a feldolgozott húsok gyakori fogyasztása

A kolbász, a sonka, a szalonna és más feldolgozott húsok gyakori fogyasztása úgy tűnik, hogy növeli a fiatalkori halálozás kockázatát - állapította meg egy félmillió embert vizsgáló tanulmány, amelyről a BBC számol be.

A tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása növeli a kardiovaszkuláris betegségek, a rák és ebből kifolyólag a korai halálozás kockázatát. A húsok feldolgozása során használt só és tartósítószerek ugyanis károsak az egészségre.

A szakértők ezért inkább a sovány húsok fogyasztását ajánlják. A tanulmány 13 éves időtartama alatt mintegy félmillió, 10 európai országból származó ember adatait gyűjtötték be.

Azt is megállapították, hogy azok, akik gyakrabban fogyasztottak feldolgozott húsokat, nagyobb valószínűséggel dohányoztak is, voltak elhízottak és egyéb egészséget károsító szokásaik. A kutatók azonban azt mondták, hogy az említett egyéb kockázati tényezők figyelembevételével is a feldolgozott húsok nagyban növelték a rák és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Március 13. 07:45, csütörtök | Életmód

Bényi Ildikóra emlékeznek

Hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után kedden elhunyt Bényi Ildikó.

2025. Március 11. 07:45, kedd | Életmód

Csaknem negyven percig működött a Holdon a Puli magyar cég vízszimatolója

A magyar űrtechnológiai vállalat, a Puli Space Technologies vízszimatolója, a Puli Lunar Water Snooper (PLWS) csaknem 40 percig működött a Holdon, és adatokat küldött extrém hidegben, -55 Celsius-fokban