Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Augusztus 15. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Korhű idegenvezetés Fehérváron

Korhű idegenvezetés Fehérváron

A III. Béla Lovagrend lokálpatrióta missziót tart szombattól több napon át Fehérváron. XII. századi, illetve reneszánsz ruhába öltözött lovagok kalauzolják a turistákat a középkori romkertben, a bazilika altemplomában, a Székesfehérv

 

A székesegyház altemplomában most szombaton és a rá következő két másik szombaton 10-12, és 16-18 óra között tartják a különleges idegenvezetést. A Romkertben pedig vasárnaponként három héten át, ugyanebben az időben.



A koronázási palást ünnepélyes szentelését István király sírjánál tartják, vasárnap 12 órakor. Utána együtt kísérik át a palástot a mai székesegyházba, ahol bekerül a szakrális tárgyak közé. A palást az eredeti utánzata, a lovagrend készítette, eredeti fotók alapján. Az eredeti koronázási palástot a Nemzeti Múzeumban őrzik.



2003 óta rendezik meg a programot. Először az altemplomban tartották, 2007-től pedig már a nemzeti sírkertben is. Az idén először lesz palástszentelés. Azért vasárnap tartják, mert 1031. augusztus 15-én ajándékozta Szent István király a székesfehérvári koronázó bazilikának a palástot- tudtuk meg Töpler Lászlótól, a III. Béla Lovagrend magisterétől.


A lovagrend 1999-ben jött létre. Célja a történeti örökség tisztelete iránti igény felkeltése az emberekben, és szeretnék elérni, hogy visszatemessék királyainkat oda, hova ők szerették volna- mondta Töpler László.



Az egykori bazilikában, ma Romkert, vagy Nemzeti Emlékhely, 1543-ig, Székesfehérvár török kézre kerüléséig 15 magyar királyt temettek el, köztük Szent Istvánt, fiát, Imre herceget, illetve Könyves Kálmánt, Károly Róbertet, Nagy Lajost, valamint Hunyadi Mátyást.

Független Hírügynökség

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.