Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. November 06. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Kormányhatározat: a Mal a károkozó

Kormányhatározat: a Mal a károkozó

A kormány szerint a vörösiszap katasztrófa okozója az október 6-án megsérült zagytározót üzemeltető Mal Zrt. A Magyar Közlöny csütörtökön kiadott számában szereplő, „a 2010. október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet során keletke

A kormányhatározat intézkedik arról, hogy az illetékes miniszterek végezzék el a különböző szükséges felméréseket és kössenek megállapodásokat – például a karitatív szervezetekkel – a fedél nélkül maradtak ideiglenes elhelyezésére. A kormányhatározat egyebek mellett rendelkezik az érintett önkormányzatok vis maior alapjaiból felhasznált összegek megtérítéséről is.

A határozat továbbá arról rendelkezik, hogy az újjáépítési és helyreállítási munkákat úgy szervezzék meg az egyes érintett minisztériumok, hogy azok legkésőbb 2011. június 30-ig befejeződjenek.

A határozatban megállapított támogatások nem a károkozó helyetti helytállásnak minősülnek, hanem a károsultak alapvető lakhatási feltételeinek mielőbbi megteremtését szolgálják. A határozatban az áll, hogy a kormány „a károkozó Mal Zrt.-vel szembeni igényeit érvényesíteni kívánja, ezért felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg a Mal Zrt. ellen a magyar állam nevében indítható kártérítési eljárás lehetőségét, és intézkedjék az eljárás megindítására”. A határozat pénteken lépett hatályba.

A Mal Zrt. jogi képviselője szerint nem a kormánynak, hanem az igazságügyi szerveknek kellene döntenie a felelősség kérdésében. Ruttner György azt mondta, a kormányhatározat nem jogszabály, ezért a benne foglaltak a kormány tagjainak szóló útmutatások, nem a kívülállók által kötelezően betartandó normák.

hírTV, FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk