Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Február 16. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Kormánypolitikai hibák vezettek a nagy gazdasági világválsághoz

Kormánypolitikai hibák vezettek a nagy gazdasági világválsághoz

Friss kutatási eredmények szerint az amerikaiak jelentős része úgy látja, kormánypolitikai hibák vezettek az 1930-as években kialakult nagy gazdasági világválsághoz. Többen az állami kiadáscsökkentést okolják a múlt eseményeiért, ame


A jelenkori recesszióból szemlélik az 1930-as évek elején jelentkező nagy gazdasági világválságot a Rasmussen Reports friss kutatásában az amerikaiak. Bár a közgazdászok ma is vitatkoznak azon, mi vezethetett a drámai gazdasági jelenséghez, az amerikaiak 43 százaléka úgy látja, a hibás kormánypolitika tehető felelőssé. A megkérdezettek 26 százaléka nem ért egyet ezzel, míg tízből hárman nem tudnak állást foglalni a kérdésben.

Gyakran említett kiváltó oka a válságnak a Herbert Hoover által aláírt és 1930-ban életbe lépett Smoot-Hawley Tariff Act, amely jelentősen megemelte az amerikai importvámokat, és amelynek közvetett hatására rövid időn belül felére esett vissza a nemzetközi kereskedelem.

A felmérés szerint többen gondolják úgy, hogy a kormánykiadások csökkentése vezetett a nagy válsághoz. Valójában azonban a megelőző adminisztrációhoz képest Hoover elnöksége alatt 50 százalékkal növelték a kiadásokat, amelyet Roosevelt első elnöki terminusa idején ismételten megdupláztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.