Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Március 11. 12:15, szerda | Külföld

Koronavírus: 180 katona halhatott meg Észak-Koreában a járványban

Koronavírus: 180 katona halhatott meg Észak-Koreában a járványban

Az Adevărul című vezető román lap a dél-koreai Daily NK hírügynökség információira hivatkozva írja, hogy kiszivárgott katonai jelentések alapján, Észak-Koreában koronavírus-fertőzéssel összefüggő megbetegedések következtében edd

Nagyjából 3700-an pedig karanténba vannak zárva. Phenjan szerint hivatalosan eddig egyetlenegy fertőzést sem regisztráltak a kommunista remeteállamban.

A Daily NK észak-koreai hírügynökség állításait egy március 6-án keletkezett katonaorvosi jelentéssel támasztja alá, amelyet a phenjani katonai és politikai vezetőknek címeztek.

A jelentés szerint csak januárban és februárban 180 észak-koreai katona halt meg koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésekben.

Hozzávetőlegesen 3700 katonát helyeztek karanténba.

A meghalt katonák kivétel nélkül az észak-koreai-kínai határon teljesítettek szolgálatot, Észak-Phjongan, Csagang, Rjanggang és Észak-Hamgjong tartományok területén.

A katonai parancsnokok elrendelték a katonai kórházak orvosainak, hogy a koronavírussal összefüggő megbetegedésekről gyűjtsenek össze minél több információt.

A dél-koreai hírügynökség szerinta halálesetek és a fertőzések magas száma pánikot váltott ki a hadseregben.A katonai egységekben egyébként fertőtlenítést rendeltek el, a holttestek további sorsáról viszont nem érkezett egyértelmű központi utasítás, így egyes katonai kórházakban elkezdték azokat a temetés előtt fertőtleníteni, míg másokban elhamvasztják.

Állítólag azért nem hamvasztják el az összes holttestet, mert félnek attól, hogy ennek túl nagy visszhangja lesz és esetleg kikerülne a híre a kaszárnyákból.Közben folyamatosan zajlik a kaszárnyák fertőtlenítése, a koronavírus-gyanús katonákat pedig fokozottan figyelik.

Azok, akik a szigorú fertőtlenítési szabályokat nem tartják be, keményen meg fogják majd büntetni.

Arról egyelőre még nem szivárogtak ki információk, hogy márciusban hány új fertőzéses esetet regisztráltak a katonák körében, és új halálesetekről sincsenek hírek.

Polgári személyek koronavírussal való fertőzöttségéről és esetleges elhalálozásokról egyáltalán nem kerültek napvilágra adatok.

A phenjani hatóságok minden ilyen jelegű híresztelést tagadnak.

Az állampártként működő Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának a lapja, a Rodong Sinmun hétfőn azt írta, hogy
még egyetlenegy koronavírusos esetet sem regisztráltak, így az országban nincs jelen a vírus.
A lap szerint a helyi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fertőzés ne kerüljön be Észak-Koreába.

Január és február folyamán egyhónapos időtartamra viszont 200 külföldi diplomatát helyeztek karaténba, Phenjanban.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -