Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Március 04. 13:26, szerda | Külföld

Koronavírus: Karanténba helyeztek két általános iskolai osztályt Prágában

Koronavírus: Karanténba helyeztek két általános iskolai osztályt Prágában

A cseh fővárosban koronavírus-gyanú miatt karanténba helyeztek két általános iskolai osztályt a Prága hatodik kerületében található Antonín Cermák alapiskolában.

A karanténba helyezett osztályokba járnak az egyik koronavírussal megfertőződött nő gyerekei - számolt be a cseh állami hírügynökség (CTK).

A CTK beszámolója szerint egy nemrég Olaszországból hazatért nő egy prágai magánlaboratóriumban végeztette el a tesztet, és mivel az eredménye pozitív lett, ezért azonnal, azaz szerda délelőtt beszállították, és egy izolált szobában helyezték el a Na Bulovce Kórházban, ott, ahol a többi cseh megfertőzött beteget is ápolják.

Ebben a kórházban négy igazoltan megbetegedett személyt ápolnak, két férfit és két nőt. Ez utóbbi az a két külföldi diáklány (amerikai és ecuadori állampolgárok), akik egy milánói egyetem hallgatói, és a múlt héten két napot is töltöttek turistaként Budapesten. Innen utaztak tovább busszal Prágába, ahol mindkettőjüknél kimutatták a fertőzöttséget.

A CTK ugyanakkor megjegyzi, hogy az asszonynál el kell végezni hivatalosan is a tesztelést, azaz a cseh Nemzeti Laboratóriumban is.

A hivatalos laborvizsgálat állítólag már meg is történt, az eredmény szerda estére várható.

Biztonsági óvintézkedésként a kerület polgármestere, Zdenek Hrib elrendelte, hogy a cseh főváros hatodik kerületében található Antonín Cermák általános iskolában különítsék el az elsőés a harmadikos osztályosokat, ugyanis oda járnak az említett, koronavírus-gyanús nő gyerekei, akik az elmúlt két napban voltak iskolában, csakúgy mint szerdán is. Az általános iskola igazgatója, Petr Karvanka elmondta, hogy délelőtt a tanintézményt bezárták, 10 óra körül érkezett meg oda a Cseh Járványügyi Hivatal speciális alakulata.

A két alsó tagozatos osztály tanulóit átmenetileg karanténba helyezték, a többi gyereket hazaküldték.

Az izolált két osztály tanulóinak szüleit telefonon értesítették, akiket ugyanakkor igyekeztek megnyugtatni, hogy valószínűleg délután hazavihetik a gyerekeiket, miután a szakemberek elvégezték a gyerekek vizsgálatát, illetve az iskola fertőtlenítését.

Forrás: origo.hu

Főkép: youtube.com

Kép: NurPhoto/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.