Városlista
2021. december 4, szombat - Barbara, Borbála

Hírek

2020. Március 17. 13:10, kedd | Belföld

Koronavírus: Mit tehetünk? Mit nem?

Koronavírus: Mit tehetünk? Mit nem?

A koronavírus miatt napról napra változó szabályok között számos gyakorlati kérdés felmerül.

Ezeket a kérdéseket próbálják megválaszolni Falus Ferenc volt tiszti főorvos segítségével, aki azt is elmondja, szerinte elegendőek-e a jelenlegi intézkedések, és el fogjuk-e kapni a fertőzést.

Napról napra írja át a szabályokat a koronavírus-járvány, a szerdai veszélyhelyzet és a péntek esti (később az óvodákra és bölcsődékre is kiterjesztett) iskolabezárások kihirdetése után hétfőn újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a kormány.

Közben számos gyakorlati kérdés felvetődik: mit tehetünk és mit tanácsos elkerülnünk a jelenlegi helyzetben? Dr. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos segítségével próbáljuk megválaszolni ezeket.


Kerülni kell a játszótereket?

A bölcsődék, óvodák és iskolák bezárása után sok szülő bizonytalan abban, viheti-e egyáltalán friss levegőre a gyerekét, és ha igen, tényleg kerülnie kell-e a játszótereket, két budapesti kerületben ugyanis már le is zárták azokat.

Falus Ferenc ugyan azt tanácsolja, hogy lehetőleg minél többet maradjunk otthon, és minél kevesebb emberrel érintkezzünk, a játszótereket nem tartja kiemelten veszélyes helynek.

"A legfontosabb az, hogy a szülők tartsanak két méter távolságot egymástól, attól kevésbé kell tartani, hogy a gyerekek a játékokról összeszedik a vírust. A fertőzés terjedésének fő forrásai nem a gyerekek, hanem azok a fertőzöttek, akik már rendelkeznek tünetekkel, és cseppfertőzéssel – köhögéssel, tüsszentéssel – adják át a fertőzést. Szerencsére az eddigi adatok alapján a gyerekeket ritkán és kevésbé betegíti meg a koronavírus" – mondja Falus Ferenc.


Tényleg ne találkozzak a legjobb barátommal sem?

Ne! – szól a szakember tömör válasza. Bár sokszor elhangzik az a tanács, hogy elsősorban a nagyobb csoportokat kerüljük, a volt tiszti főorvos szerint a leghelyesebben akkor járunk el, ha a lehetséges minimumra korlátozzuk a személyes kapcsolataink számát, így a barátainkkal is inkább tartsuk telefonon vagy neten a kapcsolatot.


Ha kerülöm az embereket, autóval vagy biciklivel azért elmehetek kirándulni?

„Annak ugyan kicsi a kockázata, hogy valaki az autóban ülve vagy egyedül az erdőben megfertőződjön, a járvány jelenlegi szakaszában azonban az a kívánatos, hogy lehetőleg ne lépjünk ki a lakásból. Most az a legfontosabb, hogy elkerüljük a járvány első csúcsát, és az ellátórendszer képes legyen ellátni az új eseteket, ehhez pedig a minél kevesebb személyes érintkezés a kulcs. Aki pedig köhög, náthás vagy egyéb influenzaszerű tünetei vannak, az semmiképp se menjen sehová” – ismerteti Falus Ferenc.

Rendelhetek vagy elhozhatok-e ételt vendéglátóhelyekről?

Többektől hallottuk, hogy a melegétel-vásárlással kapcsolatban is vannak aggodalmaik, hiszen nem tudhatják, az előállítás során ki került kontaktusba az ebédjükkel. Falus szerint attól nem kell tartani, hogy az ételtől megfertőződünk, a csomagolás viszont nem teljesen kockázatmentes, így azzal járjunk el körültekintően.

Ha nem a saját dobozunkban vesszük át az ételt, mossunk utána kezet, az étel mikrózása vagy újrafőzése után pedig egészen nyugodtak lehetünk, ezek a módszerek szinte biztosan elpusztítják a nem túl ellenálló vírust.


Kutyám van, muszáj levinnem sétálni, mit tegyek?

Természetesen a kutyát levihetjük sétálni, az utcai interakciókban megint csak a kétméteres távolságtartás szabályát kell hangsúlyozni. A szakember továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a „kutyázás” után mindig azonnal mossuk meg a kezünket, mert bár a kutyák nem fertőződnek meg, és nem is adják át a koronavírust a gazdájuknak, „a vírus vígan elvan a kutya szőrén, ha odakint az állat belefekszik valamibe”, így plusz kockázati tényező, hogy onnan a kezünkre kerülhet.


Van egy nyaralóm, vidéken élnek a rokonaim, érdemes átmenetileg odaköltöznöm?

"Ha valaki megengedheti magának, akkor igen, jól teszi, ha elhagyja a nagyvárost, vidéken jellemzően jobb a levegő, és kevesebb emberrel fog találkozni, azaz kisebb az esélye a fertőzésnek" – teszi hozzá Falus Ferenc.

Elegendőek a jelenlegi intézkedések?

A hétfői intézkedésekkel lezárták a határokat, általánosan betiltották a rendezvényeket, éttermek, kávázók és más boltok pedig csak délután háromig tarthatnak nyitva, kivételt csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a drogériák jelentenek. A volt tiszti főorvos minden olyan intézkedéssel egyetért, ami korlátozza az emberek mozgását, ám a rendelkezést annyiban felemásnak tartja, hogy a nem létfontosságú vásárlásokat 15 óráig továbbra is lehet bonyolítani.

"Ne most menjünk ruhát vagy új bútort nézni, ha valamire feltétlenül szükségünk van, akkor próbáljuk meg online megrendelni" – javasolja a Nyírő Gyula Kórház egykori főigazgatója.

Én is el fogom kapni?

Valószínűleg igen. Hogy egy vírussal szemben kialakuljon a nyájvédettség, ahhoz vagy védőoltás szükséges (ez a koronavírus esetében egyelőre nem áll rendelkezésre), vagy a lakosság kétharmadának át kell esnie rajta. A leglényegesebb kérdés most az, mennyire lehet széthúzni ezt a folyamatot, hogy minél kevesebben betegedjenek meg egyszerre.

" Hogy milyen sebességgel duplázódik a fertőzés, az nem a karanténon vagy a határzáron múlik, hanem hogy mi magunk mennyire vagyunk hajlandóak betartani az ajánlottakat" – mondja Falus Ferenc.

Forrás: 24.hu

Kép: Ivándi-Szabó Balázs- 24.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 04. 16:00, szombat | Belföld

Szalmonellás snacket hívott vissza az egyik áruházlánc

Szalmonellaszennyezettség miatt a Tesco-Global Zrt. visszahívta és kivonta a forgalomból a \"TS snack csípős 100 g\" terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek este az MTI-vel.

2021. December 04. 12:06, szombat | Belföld

Az otthoni munkavégzéssel terjed a veszélyeket rejtő árnyékinformatika használata is

Az otthoni munkavégzéssel terjed a veszélyeket rejtő árnyékinformatika használata is, egy globális tanulmány szerint az otthonról dolgozók több mint fele,

2021. December 04. 08:53, szombat | Belföld

Halálos baleset történt Fótnál

Árokba hajtott egy autó Fótnál, a balesetben a sofőr meghalt - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.

2021. December 04. 07:00, szombat | Belföld

Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra

Megérkezett az utolsó H145M típusú könnyű, többcélú helikopter pénteken Németországból, az Airbus donauwörthi bázisáról Magyarországra, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ezzel teljessé vált a húsz gépből álló flotta