Városlista
2024. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2020. Március 17. 16:23, kedd | Belföld

Koronavírus: Óriási sikert értek el magyar kutatók, amivel lehetőség lesz a vakcinák kifejlesztésére- Izolálták a koronavírust

Koronavírus: Óriási sikert értek el magyar kutatók, amivel lehetőség lesz a vakcinák kifejlesztésére- Izolálták a koronavírust

Lakatos Tibor az Operatív Törzs tájékoztatóján közölte, hogy 15 óra és reggel 6 óra között nem lehet a vendéglátóhelyeken tartózkodni, de rendelést át lehet venni. Kiderült az is, hogy sikerült izolálni magyar tudósoknak a koronaví

"Új szakaszba lépett a koronavírus elleni védekezés, illetve megelőzés" – mondta Lakatos Tibor.

A vendéglátóhelyek nyitva tartásával kapcsolatosan elmondta, hogy 15 óra és reggel 6 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni. 15 órától 18 óráig az élelmiszer elvitele, megrendelése és átvétele, kifizetése megengedett. Zenés-táncos rendezvényt tartani, és ennek helyszínén tartózkodni tilos.
"A sportrendezvényeket nézők nélkül, zárt körülmények között lehet csak megtartani.
A létszámtól függetlenül tilos a látogatása az előadóművészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott eseményeknek, valamint a moziknak, muzeális intézményeknek, a nyilvános könyvtáraknak."

Intézkedni lehet a szabályszegőkkel szemben

A nyitva tartási korlátozások nem vonatkoznak a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyiárut és a higiéniai papírterméket árusító üzletekre, továbbá a gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyagtöltő állomásokra és a dohányboltokra.
A korlátozó intézkedések megszegőivel szemben új szabály, hogy a tiltott helyeken, tiltott eseményeken résztvevők 5000 – 500 000 forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatók – emelte ki az ezredes.

Hozzátette: Felhatalmazást ad a kormányrendelet arra, hogy a rendőrség intézkedhessen azokkal szemben, akik ezeket a szabályokat megszegik, és a szabályozás érinti az országban történő beutazást is, hiszen bármely ország területéről, külföldről a magyar állampolgárok korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra.
"De azok a magyar állampolgárok, akik jelenleg a WHO által gócpontként azonosított országból, és a korábbi kormányrendeletben szabályozott területről érkeznek, hatósági házi karanténba kell vonulniuk."

600 embert fordítottak vissza a határról

Lakatos Tibor elmondta: A tranzit repülőtéri forgalmat ez nem érinti, tehát aki úgy érinti a budapesti vagy a debreceni nemzetközi repülőteret, hogy utána a tranzitjárattal tovább utazik, az természetesen jöhet. A repülőtársaságok felelőssége annak az eldöntése, hogy az utasszám függvényében a járatokat közlekedtetik-e.

"A határellenőrzés érinti a szlovák határt is. 0 órától 12 óráig közel 600 személyt fordítottak vissza Magyarország határairól, és 1300 személy belépését tették lehetővé.
Hegyeshalomnál kialakult egy kis torlódás, hiszen az osztrák oldalon, a Romániába és Bulgáriába hazatartó személyek megelégelve a bevezetett intézkedések hatását, leültek az autópályára és egy közúti blokádot képezve az egyébként jogszerűen közlekedő teherforgalmat is akadályozták. Ezzel veszélybe sodorták az áruszállítás folyamatosságát is. Éppen ezért országos rendőrfőkapitány egyeztetett a román határrendőrség parancsnokával, és az az egyezség köttetett a két ország rendészeti szervei között, hogy ma 21 óra és 24 óra között a bolgárokat, míg a románokat 0 és reggel 5 óra között engedjük át."

Több száz megbetegedés lehet a következő napokban

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy eddig 50 megbetegedés volt Magyarországon. Ez megfelel annak a mértéknek, amire számítottak. Ez akár meg is többszöröződhet a következő időszakban - mondta a szakember.
Akár több százas nagyságrendű is lehet a fertőzöttek száma. Készülnek a súlyosabb megbetegedésekre is - tette hozzá.

Az idős emberek nagyon veszélyeztetettek, a 70 év felettiek mindenképpen maradjanak otthon - mondta Müller Cecília. A szabadban továbbra is sportolhatnak azok, akiknek semmilyen tünetük nincs. Csoportosan ne mozogjon senki, meg kell tartani a két méteres távolságot.
Izolálták a koronavírust

Kiss Zoltán virológus vezetésével elsőként sikerült izolálni az új koronavírust Magyarországon. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinák kifejlesztésére - jelentette be Müller Cecília.
"Hamarosan elérhető lesz a vírus élő és nem élő formája a nemzetközi kutatók számára. A kutatóink az elsők, akiknek ez Magyarországon sikerült.
A védőoltások nem halasztódnak"
- mondta Müller Cecília.

A kampányoltások esetében átszervezés kell, mert iskolákban adják ezeket. Semmilyen károsodás nem éri azokat, akik néhány hónappal később kapják meg az oltást.

Tovább bővítjük a vizsgáló laboratóriumok körét, szeretnénk a logisztikát is megkönnyíteni - mondta kérdésre Müller Cecília. A WHO iránymutatása alapján dolgozunk a teszteket illetően - tette hozzá. Ketten vannak súlyos állapotban, bőségesen áll rendelkezésre lélegeztetőgép, és újabbakat szereznek majd be. Jelenleg 2000 gép van - jelentette be.

Müller Cecília hozzátette, hogy a daganatos betegek ellátása nem halasztható kategória. Ha ilyen előfordul, akkor az NNK-hoz kell fordulni, mert intézkednek.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

Hőség- Harmadfokú riasztás lépett életbe

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

A KDNP kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP mégis felvette - közölte Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő az MTI-vel.

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.