Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Március 13. 08:23, péntek | Helyi

Frissítve! Koronavírus: Összesített, helyi tájékoztatót közölt a győri orvos-polgármester

Frissítve! Koronavírus: Összesített, helyi tájékoztatót közölt a győri orvos-polgármester

Dr. Dézsi Csaba András- Győr Megyei Jogú Város polgármester sajtóközleményben tájékoztatott a koronavírussal kapcsolatban.

"Tisztelt Győri Polgárok!

A Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzetre, és a 41/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre tekintettel, az alábbiakról tájékoztatom Önöket.

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK


A Győri Nemzeti Színház előadásaira megvásárolt színházjegyek visszaváltása leghamarabb az elmaradt előadás másnapján lehetséges a jegypénztárban (Győr, Czuczor Gergely utca 7.). Az online megvásárolt jegyek árát az Interticket Kft. automatikusan visszautalja. Az elmaradt bérletes előadásokkal kapcsolatban a veszélyhelyzet visszavonását követően tájékoztatják a nézőket.
https://www.gyoriszinhaz.hu/h%C3%ADrek/item/1787-k%C3%B6zlem%C3%A9ny-az-elmarad%C3%B3-el%C5%91ad%C3%A1sokr%C3%B3l

A Győri Művészeti és Fesztiválközpont lemondta a Győri Tavaszi Fesztivál valamennyi rendezvényét. A jegyek a vásárlás helyszínén 2020. március 31-ig visszaválthatók. A tixa.hu-n keresztül vásárolt jegyek ára, automatikusan visszautalásra kerül.
https://mufegyor.hu/

A Győri Filharmonikus Zenekar saját rendezésű eseményei 2020. április 12-ig elmaradnak.
https://gyfz.hu/hu/hirek

A Győri Balett a március 12-i Déryné bérletes előadást nem tudja pótolni, így a náluk vásárolt jegyeket a Győri Balett jegypénztárában március 31-ig visszaváltják; az online jegyek árát az Interticket Kft. utalja vissza. A bérlettel rendelkező nézők külön értesítést kapnak a Győri Nemzeti Színháztól.
https://gyoribalett.hu/kozlemeny-2/

A Vaskakas Bábszínház által a 2020 márciusára meghirdetett kamaratermi és Bartók termi előadások elmaradnak. Az előadásokra váltott jegyeket visszatérítik, a visszaváltás időpontjairól értesítést adnak ki. A március utáni előadások megtartásáról, a helyzet alakulásának függvényében adnak tájékoztatást. A márciusi külsős (nem a Vaskakas által szervezett) terembérleti előadásokat szintén törölték. Az ezekre az előadásokra megváltott jegyek kérdésében a külsős szervezőkkel felvették a kapcsolatot, az eredményről tájékoztatják az érintetteket.
http://vaskakas.hu/kozlemeny-az-eloadasokrol

A Rómer Ház „nagyobb” rendezvényeit visszavonásáig elhalasztja és egy későbbi időpontban rendezik meg, továbbá dolgoznak rajta, hogy az elmaradt programoknak új időpontot találjanak. Az előre megvásárolt jegyek visszaváltásáról hamarosan tájékoztatást adnak. A Rómer Ház továbbra is nyitva lesz és a következő programokat megtartják: BárZene, JazzKlub, színházi előadások, #szerdák, mozik, workshopok.
https://www.facebook.com/romerhaz/

A Generációk Művelődési Háza is több eseményét lemondta, további részletekről a facebook oldalukon számoltak be.
https://www.facebook.com/generaciokhazagyor/

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér összes részlege március 13-tól határozatlan időre bezár. Nem vehetők igénybe a könyvtár szolgáltatásai, szünetel a kölcsönzés és a rendezvények is elmaradnak. Ebben az időszakban végzik el az előrehozott leltárt és felújítási munkálatokat az intézményben.
https://www.gyorikonyvtar.hu/

Az egyes kulturális intézményeket érintő naprakész információkért kérem, hogy keressék fel az intézmények honlapját vagy facebook oldalát. A megadott elérhetőségeken a munkatársak állnak a tájékoztatást kérők rendelkezésére.

EGÉSZSÉGÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK
A köznevelési intézmények továbbra is működnek. Bölcsődéket, óvodákat egyelőre nem zárunk be. A győri háziorvosok a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, és a tiszti főorvos szigorú utasításait követve végzik mindennapi munkájukat.

Az Operatív Törzs ajánlásának megfelelően, a győri óvodákban és a bölcsődékben is elmaradnak a március 15-i, illetve egyéb, a közeljövőben tartandó rendezvények. Ennek megfelelően, az intézmények a nyílt napokat, családi napokat sem tartják meg. A szükséges kézfertőtlenítők, takarítószerek minden intézményben rendelkezésre állnak. A szociális intézményekben a tisztifőorvos látogatási tilalmat rendelt el, továbbá minden, a közeljövőre tervezett rendezvény elmarad, illetve elhalasztják. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által küldött, a szociális és egészségügyi alapellátásban dolgozók részére készült eljárásrendről szóló tájékoztatót minden intézménybe eljuttattuk.

Az intézményvezetőkkel folyamatos kapcsolatban állunk és egyeztetünk, megbetegedéssel kapcsolatos jelzést nem kaptunk. Ahogy eddig, úgy a jövőben is a koronavírussal kapcsolatos ajánlásoknak és központi utasításoknak megfelelően fogunk eljárni.

SPORTLÉTESÍTMÉNYEK
A városi sportlétesítmények (Olimpiai Sportpark, Aqua Sportközpont, Audi Aréna Győr, Magyar Vilmos Uszoda) bezárnak, kizárólag az élsportolók fogják használni, a szükséges korlátozások mellett. Az Olimpiai Sportparkban az esti lakossági futást a gyakorlópályán továbbra is biztosítják, az eddigi gyakorlat szerint. A sportlétesítményeket érintő intézkedések 2020. március 13-tól érvényesek.

TÖMEGKÖZLEKEDÉS
A helyi, autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást a Volánbusz Zrt. látja el. A szolgáltató soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be utasai és munkavállalói védelmében. Az intézkedések keretében fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a
járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat, tisztálkodó helyiségeket.
https://www.volanbusz.hu/…/volan…/sajtokozlemenyek/hir/34859

A MÁV Zrt. a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen általános gyakorlata szerint naponta többször végeztet tisztítást, amelynek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, WC-ket. A MÁV-START a tisztítást eddig is folyamatosan felügyelte, azonban ezt a műveletet minden egyes takarítás ellenőrzése során kiemelten kezeli, és szigorította a folyamatbeli ellenőrzéseket is.
https://mavcsoport.hu/…/tobb-tizezer-szajmaszkot-gumikeszty…
osztott-ki-es-szerez-be-mav

MEGELŐZÉS, TEENDŐ FERTŐZÉSGYANÚ ESETÉN
A megelőzés jelenleg is leghatékonyabb módja a legismertebb magyar orvos, Semmelweis Ignác ajánlása, a kéz gyakori fertőtlenítése, az üdvözlés során a testi kontaktus kerülése.

Felhívom a győriek figyelmét, hogy a hivatkozott Kormányrendeletnek megfelelően az a magyar állampolgár, aki az elmúlt időszakban az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területén tartózkodott, haladéktalanul jelezze háziorvosának ezt a tényt, és abban az esetben is maradjon otthon, ha tünetmentes.

Azok az emberek, akik influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon, vagy lázas állapot alakul ki, semmiképpen se menjenek be a munkahelyükre, ne menjenek közösségbe, telefonon vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal.
Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy Győrben koronavírussal fertőzött beteg lenne, azonban fokozott óvatosságra intem a város lakóit, az oktatási és kulturális intézmények diákjait és dolgozóit. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a járványügyi helyzet alakulását, az illetékes hatóságokkal szoros együttműködésben, felelősséggel, az operatív törzs ajánlásainak figyelembevételével dolgozunk a vírus terjedésének megelőzése és a lakosság védelme
érdekében.

Határozottan kérem a győrieket, hogy a szükségtelen pánikhangulat keltésétől tartózkodjanak. Az érintett hatóságok mindent megtesznek a kialakult helyzet megfelelő kezelése érdekében.

A korlátozások nem érintik az éttermek és bevásárlóközpontok nyitvatartását, a munkahelyek pedig saját hatáskörben döntenek az esetleges távmunkavégzés elrendeléséről.

Hiteles, naprakész információkért látogasson el a https://koronavirus.gov.hu/ weboldalra.

Tisztelettel,
Dr. Dézsi Csaba András
polgármester"

Forrás: Győr, Sajtóközlemény

Kép: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.